AKTUELNO

Priča ovog oca ipak ima srećan kraj.

Priča ovog oca je preokrenula svetksa medicinska stanovišta i dovela do novih propisa koje će zaštititi očeve, tako što će im biti omogućeno dijagnostikovanje postporođajne depresije, lečenje i bolovanje.

- Imao sam postporođajnu depresiju kada sam dobio svoje prvo dete. Moja žena je isto bila u lošem psihičkom stanju. Ona je otišla kod doktora, koji je uputio na psihologa, a zatim na psihijatra za neonatalni i postpartalni period. Dobila je odgovarajuću terapiju i bilo joj je bolje. Bolest joj se brzo povukla i nikada više se nije ponovila.

Smatrao sam da i ja treba da dobijem adekvatnu terapiju, pošto mi se nivo anksioznosti penjao iz dana u dan. Kada sam otišao kod lekara, dobio sam odgovor da ne mogu da dobijem uput za psihijatra, bar ne pod tom dijagnozom. Bio sam u šoku. Nisam želeo da mi u zdravstveni karton uđe ispitivanje nekog težeg oboljenja, koje zapravo i nemam. Bio sam izričit u svojim zahtevima i to me je dovelo do situacije da se lečim biljnim preparatima koja mi u stvari nisu ni pomagala. Morao sam sve to sam da prebrodim, a bilo je iscrpljujuće i dugotrajno.

Rešio sam da se moja priča čuje u Velikoj Britanijim, a i širem sveta kako bi svi postali svesni stvarnosti i kako bi se u skladu sa njom ponašali - ispričao je ovaj otac.

U Velikoj Britaniji je doneta odluka da se prizna postporođajna depresija kod očeva kao regularna bolest i da uđe na listu dijagnoza.

Postporođajna depresija je poremećaj koji se javlja po rođenju deteta i tipičan je za žena. Negde između 6 i 13 odsto žena prođe kroz ovo grozno iskustvo, a da je dijagnostikovano. Međutim, ovo stanje pogađa i muškarce, pogotovo ako njihova partnerka ima problem sa depresivnošću, anksioznošću ili opsesivno-kompulzivni poremećaj. Treba napomenuti da su retki slučajevi da muškarac oboli ukoliko je žena psihički stabilna, ali i to se dešava.

Iako daleko manji broj očeva prođe kroz postporođajnu depresiju, neophodno je ustanoviti ovaj poremećaj u zdrvastvenom sistemu, jer svi ljudi na svetu zaslužuju jednako pravo na pomoć i negu.

Simptomi postporođejne depresije su nemogućnost stvaranja emocionalnog i fizičkog kontakta sa novorođenim detetom, ili pak preterana brižnost koja dovodi do paranoidnih poremećaja.

U oba slučaja pacijentu se daju lekovi, koji im pomažu da ostanu mirni i da kontrolišu svoje ponašanje kako bi mogli da budu funkcionalni roditelji.

Čak 20 odsto novih očeva u Srbiji pati od postporođajne depresije, a prosek trajanja bolesti je oko tri meseca.

#Depresija

#Muškarac

#Otac

'