AKTUELNO

U početku je vaše dete bilo premalo da bi razumelo savremenu tehnologiju, ali s vremenom je počelo da gleda crtaće, a zatim dobilo tablet sa igricama od Deda Mraza.

U početku sve nije bilo tako loše: dok je dete igralo svoju omiljenu igricu, imali ste vremena da kuvate jelo, uklonite nered po kući ili čak mirno gledate omiljene serije na internetu. Ali kada dete pođe u školu, mnogi roditelji odluče da kupe detetu savremeni pametni telefon sa puno korisnih programa i aplikacija. Ovo je bila prekretnica kada je vaše dete počelo da "visi" na netu nekoliko sati zaredom.

Desetine, pa čak i stotine roditelja koji su napravili istu opštu grešku, mogu pričati o ovoj temi. Kupili su pametan gedžet detetu, a sada mnogi od njih razmišljaju kako odvratiti dete sa telefona.

Zašto je toliko važno naučiti dete kako pravilno koristiti gadžete? Nije teško pretpostaviti da je stalno sedenje sa telefonom u rukama primetno štetno za zdravlje. Konkretno, prekomerna ljubav prema pametnim telefonima dovodi do:

Mentalne retardacije - Ma koliko čudno zvučalo, ali strast za kompjuterskim igrama ima loše dejstvo na razvoj deteta. Pre svega, ovo se ogleda u njegovim komunikacijskim veštinama i akademskom uspehu. Svako treće dete koje provodi sate na internetu teško se koncentriše na lekcije i pamti nove materijale.

Nedostatka fizičke aktivnosti - Fiksno sedenje na kauču teško se može nazvati normalnim zabavljanjem za dete bilo koje starosti. Sedenje dovodi do činjenice da savremena deca hodaju vrlo malo i jedva da se kreću tokom dana. To, pak, izaziva skoliozu i niz drugih zdravstvenih problema.

Razvoja agresije i nestabilne psihe - Da li ste ikada pažljivo pratili šta vaše dete igra? Neke igre se odlikuju obiljem krvi i primetnom okrutnošću, zbog čega ono gleda na svet potpuno drugačijim očima. Ovakve igice često izazivaju pojavu mentalnih poremećaja, depresije i strahova, a takođe razvija se agresija i nervoza kod deteta.

Pogoršanje sna - Mnoga deca provode sve više vremena na telefonu, a zatim gledaju zanimljiv video pre spavanja. Sve ovo dovodi do zamora nervnog sistema i očiju, što ne dozvoljava da se brzo opuste i zaspe. Naročito ako pregledani sadržaj sadrži scene nasilja. Zbog ovoga, vaša već velika beba počinje spavati loše, a ujutru se osećaju umorno.

Dodatne težine - Nepokretnost i navika da jedu dok gledaju u telefon jedan je od najvažnijih razloga za decu koja danas imaju prekomernu težinu. Ako je vaše dete već gojazno, zavisnost od gadžeta samo će pogoršati njegov problem sa težinom. Na ovu listu problema treba dodati rizik od razvoja kancera, smanjenog imuniteta i niz drugih bolesti uzrokovanih ovim navikama. Ako želite da vaše dete bude zdrava i razumna osoba trebalo bi da ga naučite od samog početka da pravilno koristi savremene uređaje.

Pametan pristup korišćenju elektronike

Sve gore navedene tačke su stvarno zastrašujuće. Ali sve ovo ne znači da sada dete mora biti potpuno ograničeno od ove užasne i štetne tehnike. Kao što su skorašnje studije pokazale, telefon je čvrsto ušao u naše živote i postao je jedno od najvažnijih sredstava komunikacije. A kod dece i posebno adolescenata, to je moćan alat za samoizražavanje i stvaranje sebe. Dakle, potpuno ograničavanje deteta od upotrebe gadžeta je nemoguće i nije neophodno. Tako će osećati neku vrstu odricanja. Umesto toga, naučite ga da ih pravilno tretira i koristi ih mudro.

Strogo ograničite upotrebu telefona

Lekari preporučuju deci predškolskog uzrasta da koriste telefon ili tablet na više od 40-45 minuta dnevno, a prvi razred i adolescenti mogu povećati korišćenje na najviše 2 sata. Ne bi trebalo da bude nikakvog razmišljanja ili traženja dodatnih minuta. Ako svoje dete podučavate na takav vremenski rok od samog početka, ono će naučiti da se savršeno uklapa u taj termin i takođe će početi da vrednuje svoje vreme.

Pokažite svoj vlastiti primer

Deca uzimaju primere od svojih roditelja. Ovo pravilo je naročito tačno u slučajevima zavisnosti od telefona, koje čak i odrasli danas trpe. Stoga, pokušajte da pokažete kako to raditi koristeći lični primer. Ako je vaš rad direktno povezan sa korišćenjem računara ili telefona, morate to objasniti svom detetu koliko god je to moguće i pokazati da uopšte ne igrate igre, već radite nešto važno i korisno.

Napravite gadžet korisnim

Još jedna sjajna tehnika protiv zavisnosti od gledanja video snimaka na Youtube-u, kako bi pokazala detetu da isti telefon može biti veoma koristan. Na primer, uz pomoć telefona dete može naučiti engleski, gledati edukativne programe, raditi matematiku ili naučiti nešto novo. Dakle, zahvaljujući voljenom gadžetu, klinac će moći da poboljša svoju školsku uspešnost ili stekne puno novih veština.

Proverite šta dete radi

Uglavnom je pogrešno slati dete u vrtić s telefonom u njegovim rukama, nadajući se da će sedeti i gledati lepe crtane filmove. Danas, među decom osnovne škole i adolescentima, uobičajeni su prilično veliki broj okrutnih igara i gledanje video snimaka o različitim igrama. Stoga morate stalno pratiti šta vaše dete gleda ili radi na mreži, a ako je potrebno, blokirajte određene vrste sadržaja.

Naučite dete kako da se ponaša na internetu

I poslednja stvar koju možete učiniti jeste da naučite dete kako pravilno upravljati njegovim profilima na društvenim mrežama. To jest, pričajte o informacijama koje može deliti o sebi i o tome šta ne bi trebalo, kako komunicirati sa različitim tipovima ljudi i zašto je opasno odgovarati apsolutnim strancima. Nikada ne zaboravite da je najbolji izlaz iz situacije lična pažnja. Zbog toga, umesto da sedite na Instagramu, igrajte sa decom zabavne igre, šetajte se u parku ili se bavite kreativnim radom. Lična pažnja roditelja i aktivan život uvek su bili i ostaće omiljena aktivnost dece svih uzrasta.

#Dete

#telefon

'