AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin u razgovoru sa liderom samoproklamovane republike Kosovo, Hašimom Tačijem u Parizu potvrdio je da će Ruska Federacija podržati sporazum između Prištine i Beograda, ukoliko se to postigne, prenosi Tass.

Ovo je novinarima saopštio sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov, komentarišući reči Tačija.

- Naravno, Putin je skrenuo pažnju na potrebu da pre svega pronađe konsenzus sa Srbijom - rekao je predstavnik Kremlja i dodao da će Rusija podržati sporazum koji bude donet.

Predstavnik Kremlja je naglasio da su Putin i Tači ukratko govorili o marginama događaja u znak obeležavanja 100. godišnjice od kraja Prvog svetskog rata, koji je održan u Parizu 11. novembra. Prema njegovim rečima, to je bila komunikacija na marginama, gde je i ruski lider bio u kontaktu sa mnogim drugim visokim učesnicima događaja.

Tači je ranije rekao da je tokom kratkog razgovora sa Putinom u Parizu razgovarao o odnosima između Prištine i Beograda.

Kosovski parlament proglasio nezavisnost regiona jednostrano u februaru 2008. godine, a 2010. godine Međunarodni sud pravde je ovu odluku priznao kao legitiman. Tass prenosi i to da prema Beogradu, 105 zemalja trenutno priznaju Kosovo, dok Priština tvrdi da je takvih država 117. Više od 60 zemalja, uključujući Rusiju, Izrael, Indiju, Kinu, kao i pet članova EU, protive se priznavanju Kosova.

#Kosovo

#Kremlj

#Moskva

#Srbija

#Vladimir Putin

'