AKTUELNO

- Kršenje sporazuma CEFTA posle 12 godina je za nas neshvatljivo - rekao je Sobotka, koji danas boravi u poseti Beogradu.

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka izjavio je danas da je za Austriju neshvatljiva odluka Prištine o uvođenju carinskih taksi na robu iz centralne Srbije.

- Kršenje sporazuma CEFTA posle 12 godina je za nas neshvatljivo - rekao je Sobotka, koji danas boravi u poseti Beogradu.

On je kazao da je tokom dana imao veoma iscrpan razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, za kojeg kaže da je "izuzetna pojava u politici, državnik visokog ranga".

Upitan da li je na sastanku bilo govora o zahtevu Kosova za članstvo u Interpolu, a koje Austrija podržava, Sobotka kaže da konkretno nije bilo reči o tome.

- Razgovarali smo delimično o svim temama, ne konkretno i o pitanju Interpola, ali jesmo o poglavlju 35 - dodao je on.

Sobotka, koji je bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije ističe povodom pitanja Interpola da je za Austriju veoma važna saradnja u borbi protiv kriminala.

Istovremeno, on ocenjuje da je saradnja Srbije i Austrije duga i dobra, kao i da je poslednjih godina dobila nov impuls na ekonomskom planu.

- Čestitamo Srbiji na rastu, naša preduzeća ovde dobro rade i želimo da pružimo podršku, a saradnju ćemo još intenzivirati i to je neophodno. Želimo da pratimo i podržimo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji - zaključio je austrijski zvaničnik.

#Austrija

#Volfgang Sobotka

'