AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Berlinu sa predsednikom Upravnog odbora Saveznog udruženja nemačkih privrednih komora Martinom Vanslebenom o ekonomskoj saradnji dve zemlje, privlačenju dodatnih nemačkih investicija, ali i o kršenju CEFTA sporazuma od strane Prištine.

Brnabić je i naglasila da u ovom trenutku postoje najave pojedinih nemačkih investitora koji su već u Srbiji da šire kapacitete tokom 2019. godine.

Premijerka je, nakon sastanka, istakla da su nemačke investicije veoma važan deo srpske ekonomije, ne samo zbog broja radnih mesta, koji je već premašio 50.000, već i zbog toga što donose nove tehlologije, znanje, poslovnu etiku, način upravljanja, što je, kaže, dugorocno i važnije od samog broja radnih mesta.

Premijerka je iznela podatak iz ankete Nemačko-srpske privredne komore da bi 85 odsto nemačkih investitora u Srbiji bi ponovo odlučilo da ulaže u našu zemlju.

- To je najbolja referenca koju možemo da damo za Srbiju - podvukla je Brnabić.

Razgovaralo se i o regionalnoj saradnji, a Brnabić je istakla da je Srbija najveće tržište u regionu, ali da je nemačkim kompanijama potreban ceo region kao otvoreno tržište.

- Razgovarali smo i o problemu koji sada imamo sa implementacijom CEFTA sporazuma i dodatnim carinama privremenih institucija u Prištini, koje potpuno krše multilateralne sporazume i videćemo da zajedno radimo na tome da se vratimo u normalan način funkcionisanja, jer ovo šteti i nemačkim investitorima u Srbiji - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Prenela je novinarima da se razgovaralo i o dodatnoj viznoj liberalizaciji i olakšicama kada je reč o radnim dozvolama u našoj zemlji, kao i o osnivanju trening centara u Srbiji, što bi doprinelo lakšoj prekvalifikaciji i dodatnim obukama, dodala je Brnabić.

Kako je rekla, nije bilo reči o kompaniji "Tenis" i njenom dolasku u Srbiju.

- To, u ovom trenutku, nije pitanje za mene. Oni bi bili važan investitor u Srbiji, ali su jedan od investitora sa kojima razgovaramo. Sada imamo najave nekih investitora koji su već u Srbiji, koji žele da se šire tokom 2019. godine i na to se fokusiramo - rekla ja Brnabić.

Vansleben je naveo da su u Savezu komora zadovoljni što imaju saradnju i jako partnerstvo sa Privrenom komorom Srbije i time što su nemačke kompanije pristune u Srbiji.

- Važno je da sarađujemo i mnogo je potencijala koji želimo da iskoristimo, da investiramo u Srbiju, otvaramo radna mesta… - rekao je Vansleben.

Sastanku je, sa premijerkom, prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i predsednik Srpsko-nemačke privredne komore Ronald Zeliger.

#Ana Brnabić

#Nemačka

'