AKTUELNO

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i lider grčke Nove demokratije Kirijakos Micotakis potvrdili su odlične odnose Srbije i Grčke. Vučić se osvrnuo i na nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je sa Micotakisom razgovrao o saradnji  između Srbije i Grčke, o saradnji između Nove demokratije i SNS-a.

- Razgovarali smo o tome kako i na koji način da pospešimo naše odnose. Zahvalio sam na podršci koju Micotakis pruža na podršci evropskom putu i zamolio sam da ta podrška bude još snažnija - naveo je Vučić nakon sastanka sa predsednikom grčke Nove demokratije Kirijakosom Micotakisom.

Kako kaže, veruje da će podršku integritetu Srbije od Grčke imati i u budućnosti.

- Razgovarali smo i o konkretnim načinima d unapredimo našu saradnju, o infrastrukturnim putevima, o izgradnji pruge Beograd-Solun. Razgovarali smo i o drugim važnim pitanjima. Zamolio sam Micotakisa da nam pomogne u konkretnim stvarima u narednom periodu, o glasanju za Interpol - kazao je Vučić.

Dodaje da su se dogovorili da se uzajamno podržavaju i da osnaže veze između dve stranke i dve zemlje.

- Napravićemo programe o podsticanju grčkih investitora u Srbiju. Sinoć smo imali prijateljsku večeru i nadam se da će gospodin Micotakis dolaziti češće u Srbiju - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug

Sastanku u prostorijama stranke u Beogradu prisustvovali su i funkcioneri SNS Jadranka Joksimović, Marko Đurić i Vladimir Orlić.

Foto: Tanjug

Micotakis je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu.

- Ovo je drugi put da kao predsednik partije Nova demokratija posećujem Beograd i u to ime želim da kažem da je Srbija u grčkom narodu imala, da ima i da će imati iskrenog prijatelja. Grčka vidi Srbiju u EU - izjavio je Micotakis.

Foto: Tanjug

Kako dodaje, može još da se radi na bilateralnom odnosu dve zemlje.

- Grčka je tokom devedesetih godina i kasnije bila jedan od prvih investitora u Srbiju, kada su neke države izbegavale da to učine. Nadam se da Grčka daleko iza sebe ostavlja svoju ekonomsku krizu - kazao je Micotakis.

On se osvrnuo na ekonomske reforme koje je sproveo predsednik Vučić i čestitao mu na velikim uspesima.

- Te ekonomske reforme, koje su dokazano teške, imale su rezultat i odražavaju se na svakodnevni život građana. Smanjenje nezaposlenosti, povećanje BDP-a su ozbiljni uspesi - ocenio je Micotakis.

Micotakis je dodao da nemaju nameru da promene stav Grče o pitanju Kosova i Metohije.

- Podržavamo dijalog Beograda i Prištine. Dopustite da dodam da Grčku i Srbiju vežu tradicionalne, religijske i prijateljske spone. Postoji jedna prirodna bliskost kada Srbi posećuju Grčku i kada Grci posećuju Srbiju - rekao je Micotakis i još jednom zahvalio Vučiću na gostoprimstvu.

Foto: Tanjug

Dijalog se nastavlja, kada se Priština bude ponašala civilizovano

Odgovrajući na pitanja novinara predsednik Srbije Vučić je rekao da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen kada se Priština bude ponašala civilizovano.

- Mi ne možemo da učestvujemo u dijalogu kada oni krše sporazume koje su potpisali pre 12 godina. Nadam se da će i EU i svi oni koji su im pomagali u stvaranju nezavisnosti da utiču na to.. Važna je odluka koju je doneo ENTSO-e, kupili smo vreme za Srbe na severu. Ostaje nam teško pitanje, a to je Interpol. Mi nemamo pomoć nekih sponzora, uzdamo se u se i u svoje kljuse - naveo je on.

Kako dodaje, u Parizu je na raspolaganju imao četvoro ljudi, a neki drugi su vodili po četiri člana obezbeđenja i delegacijama po 50 ljudi.

- Oni ga imaju, jer imaju spoljni prirast. Nas je treća Prizrenska liga formirana u Njujorku koštala nego prva i druga - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara o fotografijama Tačija i Putina Vučić je rekao da ne zna gde se tačno to desilo, da li pre ili posle svečanosti.

Foto: Tanjug

- To je pitanje za Prištinu i za Rusiju. Rusija nama pruža podršku, uvek je bila uz Srbiju, verujem da će biti uz Srbiju. Ne mislim ni da je predsedniku Putinu uvek lako da razume da se mi nalazimo na evropskom putu iako EU priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova - rekao je Vučić. Kako dodaje, u Srbiju dolaze i Makron i Putin, koji neće ići u Prištinu.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da izvuče najviše što može na različitim stranama sveta.

- Moj interes je Srbija i to što se vidim sa Trampom ne znači da će oni promeniti svoju politiku. Može Tači da juri Putina, on neće dobiti podršku od njega ni za šta osim za ono sa čim se Srbija slaže - kazao je Vučić.

Za mene je važno izvinjenje ambasadora Mondolonija

Odgovarajući na pitanja novinara o njegovoj reakciji na svečanosti u Parizu Vučić je rekao da su shvatili da je neko vodio računa o tom rasporedu sedenja i da su prethodno poslali pismo sa pitanjem o rasporedu, a da je odgovor bio da neko brine o tome.

- Mene su saradnici ubeđivali da je to bilo po abecednom redu, shvatio sam da nije bilo tako. Za mene je važno izvinjenje ambasadora Mondolonija. Mislim da sam se na dostojanstven način ponašao. Nisam želeo da Srbija ostane zabeležena kao neko ko pravi skandale - naveo je Vučić.

On dodaje da je sa mnogo prijatelja pokazao poštovanje prema žrtvama.

- Neko nije razumeo koliko je važan taj dan i kakvu svetinju predstavlja. Mi smo na častan i odgovoran način postupili. Očekujem da uradimo mnogo stvari i sporazuma da potpišemo sa Rusijom i sa Francuskom - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Važno mi je da imamo podršku Makrona na evropskom putu za Srbiju, a ne bih se kladio da će je imati neki drugi. Videćete ko će da pruža podršku Srbiji, a ko Albancima u viznoj liberalizaciji - kazao je Vučić.

Komentarišući odluku Prištine da prekrši CEFTA sporazum, Vučić je rekao da će svima ukazati na to što se dešava.

Kako dodaje, penzioneri su danas dobili uvećanje penzije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine Vučić je rekao da su razgovori vođeni da bi se očuvao mir.

- Vodili smo razgovore da očuvamo mir. To smo sačuvali. Sačuvali smo srpske glave. Bilo je mnogo incidenata. Voleo bih da možemo da postignemo kompromis, nisam optimista. Mene nagrade ne zanimaju, ponosan sam na značajan ekonomski napredak Srbije u 2018. godini - kazao je Vučić.

On dodaje da je osnažena pozicija Srbije u svetu.

- Znam šta je moguće, krećemo se u granicama mogućeg, a ne u granicama želja - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug

- Naša ekonomija napreduje. Imate čuvenu mašinu Javni dug sat, a da za Srbiju taj sat ne radi jer se ne zadužuje - istakao je Vučić.

Upitan o evropskoj vojsci Vučić je rekao da je naš posao da imamo našu vojsku sve snažniju i našu zemlju sve snažniju.

- Treba da jačamo svoje kapacitete na svakom polju. Čestitam Vojsci Srbije jer su ljudi mogli da vide ogromnu razliku nego u prethodnim godinama. Imamo naša oklopna vozila, proizvedena u Srbiji, naručili smo nove bespilotne letelice iz Kine. To smo mogli da uradimo kada smo ekonomski osnažili svoju zemlju. Neki ranije su mnogo krali i gledali šta će novinari da napišu - ocenio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'