AKTUELNO

Predsednik Skupštine garada Jagodina i lider Jedinstvne Srbije Dragan Marković Palma poručio je danas da nije ljut na gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i da poziv da poseti Jagodinu i dalje važi, ocenivši istovremeno da je Hrvatska ljubomorna na Srbiju, jer ima mnogo veću popularnost u EU.

Marković je gostujući u emisji „Novo jutro“ rekao da razume Bandića, koji se izvinjavao Hrvatima nakon poziva Palmi da dođe u Zagreb, pravdajući se kako nije znao šta je Marković radio devdesetih.

- Nije čoveku bilo lako imajući u vidu da ti hrvatski branitelji sve vreme šalju militantne poruke Srbiji i ne shvataju da moramo da idemo dalje, napred, da napravimo saradnju između Hrvatske i Srbije. Siguran sam da veći deo hrvatskog naroda ne misli tako što misli nekolicina političara - naveo je Marković.

Kako je dodao, on je prihvatio Bandićev poziv da poseti Zagreb i tamo ga je dočekalo više od 40 novinara.

- Šta su oni meni sve zamerili? Zamerili su mi što sam bio u Arkanovoj stranci i što sam pre dva meseca u Jagaodini imao goste generale i admirale koji su u penziji. Ne mogu oni da kažu kako general Lazarević ima veliku odgovornost i general Šljivančanin! Šta ja da kažem na to? Da vidimo ko je bio Ante Gotovina ili Marčak. Gotovina je rekao da su u „Oluju“ stradali okupatori. Da li su okupatori one žene i deca koji su bili u traktorksim prikolicama? Tom temom nisam hteo da se bavim. Više sam bio za to da pričamo o ekonomskoj saradnji, o budućnosti , da običan narod iz Zagreba dođe u centralnu Srbiju da vide kako živimo - dodao je Marković.

Foto: RTV Pink

Kako je rekao, Bandića očekuje usvajanje budžeta, a nema većinu u Skupštini i u potpunosti ga razume:

- Ne ljutim se na Bandića. I dalje stoji poziv da poseti Jagodinu - naveo je Palma, koji je uveren da ne bi bilo negativnih komentara ulkoliko bi gradonačelnik Zagreba došao u Srbiju, jer smo mi drugačiji narod i nećemo zaboraviti šta je bilo, ali gledamo kako da idemo napred.

On je primetio i da u Zagrebu nema ni jedan srpski privrednik, a u Beogradu ima 200 hrvatskih preduzeća. Marković je pozvao Hrvatsku da prestane da šalje militantne poruke Srbiji i negativno ocenio to što Hrvatska vaspitava decu da su im Srbi neprijatelji.

- Kako se ne ugledaju na Nemačku i Francusku? Hrvastka je ljubomorna na Srbiju, jer ima mnogo veću popularnost u EU kao država koja nije član - dodao je Marković, koji smatra da će dosta godina proći da se u Hrvatskoj manjina civilizuje i da se više ne svađamo.

#Dragan Marković Palma

'