AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink ocenili su govoreći o rasporedu sedenja u Parizu, kada se Hašim Tači našao iza predsednik Rusije Vladimira Putina, da protokol ne može dva puta da pogreši, ali su njihova mišljenja o tome ko je Srbiji trebalo da uputi izvinjenje podeljenja.

- Baš protokol dva puta da pogeši u to ne mogu da poverujem. Prvi put je bilo oko zastave, pa smo mislili da je to incident i da nije neka zla namera, ali sam raspored sedanja...- navela je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Ona je ukazala da je ambasador Francuske odmah reagovao, nakon što se videlo kakvu je reakciju ovde taj događaj izazvao i da mu treba na tom zahvaliti.

- Sve je to u redu, ali ne postoji apsolutno nikakva logika po kojoj je taj raspored sedenja u Pariz naparavljen. To jeste mirovni forum, ne treba da se vidi ko je poraženi, ko je pobednik, sve to ima smisla, ali nema nikakvog smisla da kosovski predsednik sedi tamo gde su zemlje pobednice. To nema nikakvog smisla i logike - istakla je Grubješić.

Prema njenim rečima, ovo je bio prvi mirovni forum, organizovan sa idejom da se održava savake godine, da okupi i pobednike i poražene, a efekte ćemo tek moći da analiziramo.

- Evidentno je da je Emanuel Makron počeo svoju evropsku kampanju. Takav je govor bio, ni o Prvom svetskom ratu, ni o posledicama, mada jeste bilo je reči o pomirenju - kaže Grubješić za koju je to sasvim očekivano.

Komentarišući navode medija da je su Albanci sa Kosova dli 25 miliona evra da Hašim Tači sedi iza Putina, ona je navela da iskustvo prethodnog predsednik Sarkozija sa Gadafijem pokazuje da je to moguće.

Publicista prof.dr Srđa Trifković ističe da su stavovi da nema veze ko su pobednici i ko su poraženi tipični za postmoderni svet koji polazi od osnovnog stava da nema istina i laži, da su to samo izjave, da nema pravde i zločina, da je savršeno svejedno...

- Nije svejedno! Doživljavam ovu izjavu francuskog amabasadora kao dodatnu uvredu Srbiji jer onaj ko treba da se izvini ne samo Aleksandru Vučiću, već srpskom narodu u celini jeste predsednik Emnuel Makron, a ne neki njegov trećerazredni birokrata koji sedi u Beogradu i čiju izjavu nije zabeležio ni jedan frncuski mediji - naveo je Trifković.

Prema njegovim rečima, ambasador obavio neprijatni posao koji treba otaljati.

#Pariz

#sedenje

'