AKTUELNO

Srbija nije potpisnica Dablinskog sporazuma o migrantima i nikada se nije razgovaralo o tome da Srbija bude centar gde bi se vraćali migranti iz EU, izjavila je večeras predsednica vlade Ana Brnabić.

- Srbija nije potpisnica Dablinskog sporazima, ne može ni da bude, jer je on samo za zemlje EU i četiri pridružene zemlje Dablinskog sporazuma. Niti smo mogli da budemo potpisnica, niti nas je neko zvao da ga potpišemo - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja na Ervopskom forumu “Srbija u EU” u Berlinu.

Premijerka je istakla da je Srbija pokazala koliko je dobar partner EU, posebno 2015. godine, kada je migranstka ruta išla korz Srbiju.

Srbija je tada pokazala humano lice, solidarnost i empatiju, podvukla je Brnabić.

- Tada je prošlo oko milion migranata i mi smo pokazali drugačije strateško razmisljanje i bile među prvim žemljama koje su prepoznale da dolaze i obrazovani ljudi i pokušali smo da ih zadržmo, ali su oni želeli da idu dalje, ka zemljama EU - rekla je Brnabić.

Navela je da je sada u Srbiji oko 4.000 migranata, od kojih oko 600 dece, koja idu u školu i uče srpski jezik.

- Nikada nismo razgovarali o tome da Srbija bude neki centar gde bi se vraćali migranti iz EU, ali nemam ništa protiv da budemo otvoreno društvo - rekla je predsednica vlade.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa odnosima sa Rusijom, Brnabić je rekla da Srbija sa Rusijom ima tradicionalno dobre odnose, zbog religije, jezika, kulture, kao i važne ekonomske veze sa tom zemljom, pre svega energetske, budući da smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa.

Podsetila je i na sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što je, kaže, važno za ekonomski napredak Srbije.

- I u interesu EU je ekonomski jaka Srbija. U trenutku kada postanemo članica EU, nećemo moći da imamo takav sporazum, ali on je sada u interesu Srbije i našeg ekonomskog razvoja - rekla je srpska premijerka.

Foto: Tanjug

Navela je da je Moskva svesna da je naš strateški priotritet članstvo u EU i da nam nikada ni na jedan način nisu pokazali da su protiv toga.

Ona je istakla i da podaci o vojnoj saradnji pokazuju da najveći broj vežbi, bilateralno, Srbija ima sa SAD, pa onda u okviru Partnerstva za mir sa NATO, pa tek onda sa Ruskom Federacijom.

Prema njenim rečima, u ovom trenutku bi 55 dosto građana Srbije, da se sutra održava referendum, glasalo za EU i to uz politiku koja govori da EU ne treba da posmatramo kao ćup novca.

Na konstataciju sagovornika, Mihaela Martensa, dopisnika “Algemajne cajtunga” koji je vodio diskusiju, da su građani za EU, ali protiv NATO, Brnabić je rekla da je samo dva odsto građana za NATO i ponovila da će Srbija zadržati svoju vojnu neutralnost.

- Mi razmišljamo o evrointegracijama i zadržaćemo vojnu neutralnost i to neće biti specijalan slučaj. U Uniji ima jakih, značajnih članica koje nisu u NATO i mi ne bismo bili prvi u tome - poručila je predsednoca srpake vlade.

Forum “Srbija u EU” organizovala je Fondacija Konrad Adenauer, a zamenik generalnog sekretara Gerhard Valersa poručio je da to što je puna sala u kojoj se skup održava, odraz toga koliko ljude u Nemačkoj zanima razvoj u Srbiji.

Ocenio je da Srbija pravi velike korake napred u ekonomiji i da je postala zanimljiva za investitore, među kojima su i velika imena nemačke ekonomije, poput Henkela, Simensa, Boša...

- Veliki napredak se vidi kada pogledamo poslednje godine. Srbija se sve uže vezuje uz EU - rekao je Valersa.

Kako je kazao, Srbija ima i mnogo izazova, pre svega pitanje Kosova i odnosa Beograda i Prištine.

- Verujem da to nije jednostavan proces, ali imam utisak da se sada korak po korak napreduje - smatra Valersa.

Naglasio je da odnosi na Balkanu nisu jednostavni, ali da pomirenje i razumevanje treba podržavati, kao i da zajednički projekti doprinose stabilnosti i pomirenju u regionu.

#Ana Brnabić

#EU

#Srbija

'