AKTUELNO

Tači na ceremoniji dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.

Raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima. U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su, kako saznajemo, objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Prema našim saznanjima, primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.

Prema saznanjima medija, srpska strana nije razumela zbog čega je pravljen raspored po abecednom radu.

- Bili smo iznenađeni rasporedom sedenja, nije jasno zašto je abecedni raspored, a ne po zaslugama - navodi izvor.

Kako saznaju mediji, iznenađena je bila i ruska delegacija, jer se Putin našao u blizini Tačija, a reč je o zemlji koja ne samo da ne podržava nezavisnost Kosova, već se i otvoreno zalaže za ostvaranje srpskih ciljeva po tom pitanju.

Ruski predsednik nije prethodno bio obavešten o ovakvom razvoju situacije.

Vučić je govoreći o rasporedu sedenja šefova država i vlada na cemeroniji u Parizu, ocenio da protokol na tom događaju svakako nije izraz odnosa snaga, te da je do njega da se ponaša dostojanstveno, drži do svoje zemlje. ponosa našeg naroda i predstavlja na najbolji mogući način našu zemlju, te spreči da bude isključena iz sveta, iako ima ponekad knedlu u grlu.

Govoreći o rasporedu sedenja, Vučić je rekao da to nije odnos snaga.

- Niste u najmoćnoijoj petorci imali mogućnost da vidte ljude iz regiona. Tači je imao bolju poziciju od svih nas. Za Hrvatsku sam mogao da razumem, ako bi neko objasnio da je to po abecednom redu, nekog smisla je moglo da bude, iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu na suprotnoj strani - naveo je Vučić i dodao:

- Svoje sumnje ne bih iznosio, ali ako me pitate da li to odnos snaga - nije ni blizu! Markon će doći u Beograd, sumnjam da će u Prištinu, Putin će doći u Beograd u Prištinu teško da će ikada ići, Merkelova će ponovo doći u Beograd, ali nisam siguran da u isto vreme ići u Prištinu. Zašto je neko tako postupio, to nije imalo veze sa azbučnim redom. Da pravim skandal nije bilo mesto, niti nekog velikog smisla ima. Imali smo dobre razgovre, obavili smo dobar posao za zemlju, a tačno na šta sumnjam da se desilo, o tome ne smem da govorim javno.

Foto: TvPink Printscreen

- Inače čini mi se da je ta moja sumnja jedina koja bi bez ikakve greške pogodila šta se tu stvarno dogodilo. Možete da mislite šta je neko hteo da uradi kada postavi Tačija iza Putina. Iza leđa mu je došao Tači, Putin pruža ruku kao i svima, nema pojma sa kime se rukuje, tek kada je shvatio ko je, okrenuo se drugim predstvanicima da se rukuje - naveo je Vučić.

- Ili ćete da budete deo sveta ili ćete sami da se iskljucicte, ja da isključum Srbiju zbog njhovih grešaka i naših slabosti u prošlosti ne mogu i neću. Moram da se ponašam dostojanstveno, držim do svoje zemlje, ponosa našeg anroda i predstavljam ih na najbolji mogući način - poručio je on.

Vučić je dodao da mu je bilo teško, ali da je morao da se drži dostojanstveno.

- Gledam da čuvam interese zemlje i da ne podilazim ni spostvenim strastima, ni spostvenoj emociji, a možete da mislite kao mi je bilo. Čini mi se da sam sve vreme gledao u zemlju i u ekran nevereujući šta vidim ispred sebe i zjaći kolike je žrtve podeno srpski narad u Prvom svetskom ratu. Mislim da sam doneo ispravnu odluku da ne pravim nikakve skandale - dodao je šef srpske države.

#Hašim Tači

#Pariz

#Vladimir Putin

'