AKTUELNO

- Hvala na tome svima. Ovoga puta nisu uspeli da urade šta su želeli u energetskoj agenciji - rekao je Vučić.

Evropsko udruženje elektromreža odbilo je zahtev Prištine da preuzme od Srbije elektromrežu, odnosno distribuciju struje na severu Kosova, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

On je rekao da je to velika pobeda Srbije i otkrio da su protiv zahteva Prištine glasale sve zemlje "Kvadrilaterale", kao i Mađarska, a da su Makedonija i Crna Gora bile uzdržane.

- Mislili smo da nemamo nikakve šanse, Mađarska je glasala protiv njihovog predloga, zatim Rumunija je takođe glasala za nas, zatim Bosna i Hercegovina, Grčka, i po prvi put Makedonija i Crna Gora bile su uzdržane. Hvala na tome svima. Ovoga puta nisu uspeli da urade šta su želeli u energetskoj agenciji - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako kaže, za nas je to mnogo važno i čak i značajnije od Interpola.

- Srećan sam mnogo i hvala svima na tome. Hvala Mađarskoj i Bugarskoj vladi, i svima na ovakvim rezultatima glasanja. Hvala premijeru Orbanu i Mađarskoj na podršci koju daju Srbiji - rekao je Vučić.

Odluka da će Elektromreža Srbije ostati deo energetske mreže na severu KiM doneta je danas, a predsednik je ranije upozoravao da se može destiti da, po svemu sudeći, Srbija bude protivpravno izbačena.

On je u četvrtak u Briselu rekao da se Srbija bori koliko može, ali da su šanse male.

Vučić je prethodnih dana iznosio zabrinutost da bi ENTSO mogao doneti odluku u korist Prištine, zbog podrške koju je imala od mnogih evropskih zemalja i najavio je borbu preko svih raspoloživih institucija.

Foto: TvPink Printscreen

Iz ENSTO, kojeg čine 43 operatora prenosnog sistema električne energije iz 36 zemalja Evrope, nedavno je saopšteno da se "radi na obuci o mrežžnim kodovima koji će biti otvoreni za zemlje koje nisu njene članice - za Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i Kosovo".

Priština je tražila da preuzme distribuciju struje na severu KiM sa obrazloženjem da Elektromreža Srbije loše rukovodi tim poslom, a istovremeno je, u najmanju ruku tolerisala praksu da Albanci "krađu" struju u delu mreže na severu KiM.

Vučić je u četvrtak ukazao da Evropljani pokušavaju protivpravno da izbace Srbiju iz energetske mrežže za sever Kosova.

- U nacrtu energetskog sporazuma bilo je jasno da mora da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), koja bi osnovala dve mešovite kompanije na severu. One bi bile prenosnik do albanskog operatera iz Prištine. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni nama hoće to da otmu - da nam otmu pravo da transferujemo struju, da izgubimo jedan dalekovod prema Makedoniji, dva dalekovoda prema Albaniji, tri prema Crnoj Gori - rekao je Vučić novinarima u četvrtak.

On je rekao da Srbija neće sprovoditi nezakonite odluke u vezi sa energetskom mržežom.

#Aleksandar Vučić

#elektrodistribucija

'