AKTUELNO

Uskoro će se u Srbiji u prodaji naći knjiga „Dva lica globalizacije“, koja govori o novom svetskom poretku i novoj globalizaciji. Autor knjige dr Orhan Dragaš, izjavio je da je knjiga rezultat postdoktorskih istraživanja u Londonu, na jednom od najprestižnijih u svetu, iz te oblasti i dodao da je globalizacija pravac koji se dešava i koji se ne može vratiti na početak.

- Važno je objasniti da ne postoji jedinstvena definicija globalizacije, pogrešno je to što je neki teoretičari ideologizuju, globalizacija ne može da bude ideologija - izjavio je Dragaš, direktor međunarodnog Instituta za bezbednost, u emisiji Pravac, autora i voditelja Duška Vukajlovića.

Dragaš ističe da je globalizacija pravac koji se dešava i koji ne može da se vrati na početak.

- Globalizacija nije ideološki proces, već proces koji se dešava. Knjigu sam pisao vrlo posvećeno i mislim da će biti zanimljiva monografija. Važno mi je da čitaoci upoznaju šta je globalizacija i da se sa njom susrećemo sa znanjem o njoj, a ne sa strahom - ocenio je Dragaš.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, globalizaciju je veoma dobro definisao novinar, dobitnik Pulicerove nagrade, Tomas Fridman.

- On nije imao ambiciju da definiše globalizaciju, ali je definisao njene evolutivne periode. Prvi period, on je definisao kao obeležavanje softvera, pa je rekao Globalizacija 1.0 je period od 1492. godine do 1800. godine. Tada se svet od velikog smanjio na srednji. Tu globalizaciju, taj prvi period generusale su države u potrazi za novim resursima i novim kolonijama - izjavio je Dragaš.

Kako dodaje, Globalizacija 2.0 je svet svela sa srednjeg na mali.

Foto: TvPink Printscreen

- Akteri tog dela globalizacije su kompanije, tragajući za novim tržištima i izvorima radne snage. Treća, ona u kojoj mi danas živimo je ona od 2000. godine na ovamo. Ona je svet smanjila sa malog na sićušni. Vrlo je zanimljivo u trećoj globalizaciji akter je pojedinac. Ono što sada viđamo je da danas pojedinac može da napravi tektonske poremećaje - ocenio je Dragaš.

On je rekao da sada pojedinac može da uradi ono što je ranije bilo nezamislivo.

- Vrlo je važno što mnoge institucije koje su osnovane posle Drugog svetskog rata danas ne mogu da odgovore na probleme današnjice i na savremene pretnje - kazao je Dragaš.

Pročitajte još: DRAGAŠ ZA PINK: Povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova može da promeni stav Albanaca - Da je to pitanje rešena stvar (VIDEO)

#Emisija Pravac

#Orhan Dragaš

'