AKTUELNO

Mrzitelju Srba Eliotu Ejndželu, čini se, najvažnije je sputati Srbiju u svojim naporima, pružiti podršku Albancima i dozvoliti im da preuzmu potpunu vlast nad južnom srpskom pokrajinom. On se zdušno zalaže za nezavisnost Kosova, za veličanje zločinaca i sprečavanje ulaska Srbije u EU.

Na ovonedeljnim izborima za Kongres u SAD, pobedu za Predstavnički dom odnele su demokrate, čiji je član i Eliot Ejndžel.

Očekuje se da će upravo ovaj "istaknuti kongresmen i aktivista za albanska pitanja", kako ga nazivaju u albanskim medijima, biti i predsedavajući Komisije za spoljnu politiku Predstavničkog doma u američkom Kongresu.

Novoizabrani član Predstavničkog doma SAD ujedno je i najveći albanski lobista, poznat po zalaganjima da se Kosovo prizna kao nezavisna država, ali i da se srpski uticaj na svetskoj političkoj sceni potpuno uguši. Njegova borba traje decenijama, prema njegovom mišljenju, nema dileme: Kosovo je potpuno nezavisno i celovito i nikakva podela ili razgraničenje ne dolaze u obzir. Uprkos tome što administracija Donalda Trampa podržava svako rešenje do kojeg zajednički dođu Srbija i Albanija, Ejndžel kategorički odbija da kosovski čvor bude razvezan, verovatno i po cenu nemira.

Ejndžel je, lobirajući, ranije tvrdio da nije tačno da države okreću leđa Kosovu povlačenjem priznjanja njegove nezavisnosti, a pored toga što priznaje Kosovo kao suverenu državu, zdušno insistira i na formiranju vojske Kosova.

Foto: Printscreen Youtube

Kongresmen se trudi i da Srbiju sputa na njenom putu ka Evropskoj uniji, te je jednom prilikom u pismu visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini izrazio svoje mišljenje da Srbija "jednostavno nije spremna da postane članica". Podsećamo i da je ovaj kongresmen napadao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom predsednikove posete Kosovu i Metohiji.

Ejndžel je, inače, nominovao osnivača Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu. Podsetimo, Kandićeva se gotovo isključivo bavi optuživanjem Srba za ratne zločine, insistira na kosovskoj nezavisnosti i lobira za ulazak Srbije u NATO pakt. Za svoja "zalaganja" u “pljuvanju” po Srbiji i Srbima, Kandićevu su Albanci i odlikovali, te joj je u Prištini 2015. uručen orden.

Za “pljuvanje” po Srbima nagrađen je i ovaj ludak, američki kongresmen, deklarisani prijatelj Kosova i Albanije. Naime, njega je 12. juna 2004. godine odlikovao albanski separatista Ibrahim Rugova "Zlatnom medaljom slobode".

#Eliot Ejndžel

#Kosovo

#SAD

'