AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da su propali napori EU u posredovanju između Beograda i Prištine, naglasivši da se na Prištinu vrši pritisak spolja, pre svega iz SAD, da formira sopstvenu vojsku.

- Očigledno je da su napori EU propali, jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti", rekao je Lavrov. Kako je dodao, to se naročito odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i nameru Prištine da formira sopstvene oružane snage što bi, ocenio je, predstavljalo grubo kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - preneo je TASS.

- Očigledno, Prištinu na to pritiskaju spolja, naročito SAD - rekao je Lavrov.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Mohamedom El-Aminom, Lavrov je rekao da Rusija pozdravlja odluku Unije Komora da povuče priznanje Kosova, navodi Sputnjik.

Foto: Tanjug

Kako je objasnio, Moskva pozdravlja odluke nekih zemalja da povuku priznanje Kosova jer preduzimanje bilo kakvih koraka mora da bude zasnovano na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kojom se Srbiji potvrđuje suverenitet nad teritorijom Kosova.

- Mi pozravljamo odluku Unije Komora. Činjenica da neke zemlje preispitaju svoj stav o priznanju Kosova i povlače (priznanje) ili se uzdržavaju od donošenja odluke u korist takvog priznanja pokazuje odgovornost i oslanjanje na međunarodno pravo - rekao je Lavrov.

On je dodao da će Rusija nastaviti da vrši pritisak da se primenjuju odluke, koje je doneo Savet bezbednosti UN, naročito rezolucija 1244.

- Svi dalji korici za rešavanje aktuelne situacije, koja je očigledno nenormalna, trebalo bi da se preduzimaju na osnovu rezolucije 1244 - naglasio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije podsetio je i da Moskva snažno podržava dijalog Beograda i Prištine proteklih godina kako bi se postiglo uzajamno prihvatljivo rešenje i da podržava ulogu Evropska unije kao posrednika, dodaje TASS.

#EU

#Kosovo

#SAD

#Sergej Lavrov

'