AKTUELNO

Predsednik Srbije sinoć je izjavio da se pregovori u Briselu neće nastaviti dok Priština ne povuče svoje protivpravne odluke. Gosti "Novog jutra" smatraju da Albanci, umesto da "spuste loptu" u potrazi za rešenjem kosovskog pitanja, nastavljaju sa provokacijama i pretnjama Srbiji i srpskom narodu na KiM. Ističu da je poražavajuća činjenica da Brisel na sve ovo ćuti. S druge strane, ističu gosti, dobro je što danas Srbija ima jasan stav od kojeg ne odstupa ni po koju cenu, što tokom ranijih vlast nije bio slučaj.

Dijalog između Beograda i Prištine trenutno je suspendovan, a već je nekoliko meseci bio u krizi zbog ponašanja albanske strane, kaže dr Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije. Ističe da potraga za dugoročnim kompromisom i rešenjem zahteva od obe strane da se uzdrže u pojedinim situacijama.

- Ovde vidimo dve albanske strategije: s jedne strane oni agresivno napadaju Srbiju i prete Srbima na KiM, a s druge strane navodno pregovaraju, odnosno nameću nam da je Kosovo nezavisna država i da po tom pitanju ne možemo da učinimo ništa - ocenjuje dr Zečević za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Dužina puta do "sledećeg Brisela" ponajviše zavisi od Albanaca i EU, smatra politički analitičar Predrag Rajić. Podseća da prištinska vlast nije realizovala apsolutno ništa iz Briselskog sporazuma, čime se sprečavaju neki drugi procesi.

- Poražavajuće je što Brisel sve vreme ćuti. Objektivno EU nema dovoljno jake instrumente, a ni volje, za pritisak na Albance - ocenjuje Rajić. Dodaje da jedino Vašington može uticati na Albance.

Ističe i to da je dijalog godinama bio zapostavljen, a da su današnja "odškrinuta vrata" zasluga diplomatske ofanzive predsednika Srbije.

Zečević kaže da je Cefta vrsta pokušaja kopiranja EU u ovom delu kontinenta, odnosno liberalizacije prometa robe. Podvlači da je Cefta suštinski princip u stvaranju jedinstvenog tržišta.

- Priština upravo kreće ka tom osnovnom principu, kao navodno pregovara o njenom ulasku u EU, a napada fundamentalne principe i načela na kojima počiva EU - kaže Zečević. Dodaje da, ako se to već radi, onda se to “uvija u oblande” i nikada se ne govori da je to mera uvedena zbog političkih razloga, nego, recimo, iz ekonomskih.

Podseća da je Priština otvoreno rekla upravo da su ove mere uvedene jer joj se ne dopada politika Srbije i BiH.

- Ne umeju ni da prikriju ono što ne bi smeli da rade i otvoreno o tome govore. To je katastrofa - kaže Zečević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Rajić kaže da su albanski političari u sukobu, te da pokušavaju da ga "zabašure" agresivnom retorikom prema Srbima. Kaže da se među njima vodi trka ko je veći nacionalista.

Poražavajuće je, kaže, to što briselska strana nije žustrije reagovala kada je reč o uvođenju poreza na srpsku robu.

- Brisel gubi konce i dijalog iz svojih ruku. Moguće je da albanski političari i žele da pokažu upravo da Brisel nije sposoban da izvede dijalog do kraja, te da je potrebno da se u njega uključi Vašington - kaže Rajić.

Vojska Kosova je, kaže, provokacija čije formiranje je potpuno protivpravno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo su opasne igre, ali je dobro da je Srbija zauzela jasan stav koji se iznosi i u Moskvi i u Briselu. Mora svima da bude jasno da ovo nije Srbija iz 1994. ili 2004. i da neće dozvoliti nove "Oluje", pogromne i stradanja svog naroda - kaže Rajić.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vučić

#Dijalog

#Hašim Tači

#Novo jutro

'