AKTUELNO

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je najava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova biti formirana ovog meseca i da će imati tri puka, od kojih jedan na severu, znači najavu da "ta formacija ima planove za delovanje protiv srpskog naroda na severu Kosova".

Drecun je rekao da se to najavljuje upravo preko strukture kopnene vojske, ali je podsetio i da u sadašnjim planovima kosovskih bezbednosnih snaga postoji jedna brigada koja je namenjena za brza reagovanja i čiji su planovi, zapravo, napravljeni tako da ona upadne u određenim terenutcima na sever Kosova.

- Zbog toga je potpuno opravdano što smatramo da će ta formacija maksimalno ugroziti bezbednost srpskog naroda, maksimalno destabilizovati međuetničke odnose i situaciju ne samo na Kosovu i Metohiji, već i u regionu, ali to je nešto od čega neće odustati ni Albanci, ni SAD, ni Velika Britanija ni Nemačka - rekao je on.

Na Srbiji je sada, zaključuje on, da vidi kako da odgovori na to Haradinaj je danas za prištinske medije najavio formiranje kosovske vojske i pojasnio da će ona imati tri puka, da će jedan biti smešten u Gnjilanu, jedan na jugu i jedan razmešten prema severu.

#Milovan Drecun

#Ramuš Haradinaj

'