AKTUELNO

Grenada je deveta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, saopštili su ministri spoljnih poslova Srbje i Grenade, Ivica Dačić i Peter Dejvid.

Pre Grenade priznavanje kosovske nezavisnosti povukli su Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

- Mogu da saopštim da je Grenada deveta zemlja koja je poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, a to znači priznanje Kosova kao nezavisne države - rekao je rano jutros ministar Dačić, nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Grenade, ostrvske države u Srednjoj Americi.

Dačić je rekao da su tom prilikom potpisali i zajednički memorandum o saradnji i prijateljstvu dva ministrarstva i dve države i istakao da Srbija želi da razvija odnose sa Grenadom i da očekuje posetu kolege Dejvida Beogradu.

- On mi je zvanično uručio notu Grenade za Srbiju u kojoj se jasno kaže da je Grenada preispitala svoj stav u vezi sa statusom Kosova. I da, imajući u vidu da se vodi dijalog, ta država smatra da ne treba donositi bilo kakve odluke o statusu Kosova pre završetka tog dijaloga i da će ona poštovati reazultate dijaloga, kao i da u tom smislu poništava, odnosno ukida sve ranije donete odluke ili izjave i deklaracije u vezi sa statusom Kosova - rekao je Dačić.

Istakao je da to znači da Grenada poništava poziciju priznanja Kosova kao nezavisne države.

Kako je rekao, to je još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već veliki rezultat u shvatanju tog problema.

- Shvatanju, da se taj problem može rešiti samo dijalogom i ovo je jedan podsticaj da se dijalogom dođe do rešenja, a ne samo, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena. Vidi se da ta stvar nije rešena i tek će se kasnije videti, kao i prilikom glasanja za Interpol, da je to lažna brojka o tolikom broju država koje priznaju Kosovo. Pošto navodno imaju toliki broj država, onda je za očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti - poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Grenade Dejvid je rekao da je saradnja sa Srbijom zasnovana na dubokom međusobnom uvažavanju suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari.

- Ti principi između zemalja biće nastavljeni i radujem se da rezultatima saradnje koja će proisteći iz potpisanih sporazuma za dobrobit naroda Srbije i Grenade - naglasio je Dejvid.

On je rekao da njegova zemlja sa Srbijom ima dobru saradnju, posebno u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da se studenti iz Grenade školuju u Srbiji.

- Radujem se produbljivanju saradnje dve zemlje. Potpisali smo sporazum koji predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoiprivrede i stanogradnje - rekao je Dejvid.

Izrazio je očekivanje da će potpisani sporazum o formiranju zajedničke komisije za saradnju i sporazum o tehničkoj saradnji doneti velike koristi za obe zemlje.

U noti koju je Vlada Grenade uputila Srbiji navedeno je da je donela odluku da preispita svoj stav o statusu Kosova.

- Nakon opširnog istraživanja i razmatranja, Vlada Grenade smatra da je od najveće važnosti podrška rešenju budućeg statusa Kosova do koga se dođe putem dijaloga između Beograda i Prištine, kao i da je to željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja - navedeno je noti.

Takođe, u noti piše - kada dve strane postignu dogovor, Vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se dve strane saglase.

U međuvremenu Vlada Grenade ukida sve prethodne odluke ili izjave u vezi sa statusom Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova Grenade koristi ovu priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Srbje ponovi izraze najvišeg uvažavanja".

#Grenada

#Ivica Dačić

#Kosovo i Metohija

'