AKTUELNO

Jasenovac je, prema rečima sagovornika TV Pink, bio sličan drugim koncentracionim logorima po tome što u njima nije bilo dovoljno samo ubiti žrtve, već ih je trebalo izložiti i torturi i poniziti ih pre smrti. Ipak, kako ističe, strašna je i nesporna istina da su čak i nemački oficiri koji su posećivali Jasenovac i druge logore u Hrvatskoj bili zgranuti brutalnošću koju su u njima videli.

"Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti" prof. dr Gideona Grajfa, glavnog istraživača Instituta za holokaust "Šem Olam" između ostalog donosi podatke o 57 metoda mučenja koje su primenjivane u ovom logoru.

Knjiga je prevedena i na srpski jezik i posvećena je svima koji su brutalno ubijeni u Jasenovcu.

Foto: TV Pink

Profesor Grajf poručuje da ideologija ustaštva nije zaboravljena i izuzetno je opasno. Ističe da se ustaštvu treba stati na kraj i objasniti mladimima da se ono ne treba podržavati, već naprotiv.

Kada je reč o žrtvama Jasenovca, Grajf kaže da je minimalna cifra 750.000 mrtvih.

Foto: TV Pink

- Ovo je minimalni broj, ali možda je i veći. Voleo bih da vas podsetim na komisiju od 1945. godine koja je odredila da broj žrtava možda ide i do milion i po - kaže Grajf za "Novo jutro".

Kaže da je u knjigu uključio 57 metoda mučenja kojima su se koristile ustaše.

Nije bio cilj samo ubiti žrtve, već i da pate. Ubice su, siguran sam, uživale u mučenju. Samo smrt nije bila dovoljna, već i sadizam. Jasenovac je bio izuzetno surov, pa je čak i jedan SS oficir rekao da je ovaj logor bio previše brutalan - kaže prof. Grajf.

Ističe da će njegova knjiga biti danas predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu.

- Veoma sam ponosan. Imao sam pristup mnogim arhivama i knjiga je proizvod velikih istraživanja. Nadam se da će doprineti znanju o Jasenovcu - kaže dr Grajf.

Moše Ha - Elion (96), predsednik udruženja preživelih logoraša Aušvica prisetio se boravka u logoru ističući da je većina logoraša, po dolasku u Aušvic, pogubljena.

Foto: TV Pink

- Oni koji nisu ubijeni slati su na rad kao robovi. U Aušvicu sam bio 21 mesec - kaže Elion.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Jasenovac

#Novo jutro

#logor

'