AKTUELNO

Predsednik Austrije Aleksander van der Bele posetio je danas Skupštinu Srbije, gde su ga dočekali predsednica parlamenta Maja Gojković i predsednik srpsko-austrijske parlamentarne grupe prijateljstva, Dragan Marković.

Marković je zamolio austrijskog predsednika da Austrija učini sve da ne dozvoli kosvskim Albancima da formiraju vojsku na Kosovu.

-  Vi ste bili poslanik u parlamentu i rekli ste da ste prvo bili protiv ulaska u EU, a kasnije ste promenili svoj stav . A zamislite da su od Austrije tražili da se odrekne dela svoje teritorije kao sto su od Srbije tražili da se odrekne Kosova i Metohije da bi ušla u EU. Ja bih Vas zamolio da Austrija učini svoj maksimum da ne dozvoli kosovskim Albancima da formiraju vojsku na Kosovu, jer to ne stoji ni u jednom međunarodnom sporazumu, ni u rezoluciji 1244 ni u Briselskom sporazumu - naveo je Marković.

Foto: Promo

On je ukazao da Srbija ima više od sedam miliona stanovnika, a da pet miliona stanovnika Srbije podržava Aleksandra Vučića i razmišlja kao on.

- Zamislite da predsednik radi u interesu Srbije, a opozicija istovremeno preti vešanjem predsedniku Vučiću zato što im se navodno ne sviđa šta radi Aleksandar Vučić. Kako biste reagovali da se vama tako nešto dogodi u Austriji? - naveo je Marković.

Foto: Promo

On je takođe istakao da građani Srbije i Srbija mnogo vole Austriju i da je to država gde ima najviše srpskih studenata od svih evropskih zemalja, a da su studenti Beč izabrali jer je on proglašen za grad sa najboljim kvalitetom zivota na svetu zbog politicke stabilnosti, socijalne bezbednosti i dostupnosti zdravstvenog sistema i obrazovanja.

Prema njegovim rečima,  200.000 Srba živi u Beču, a 300.000 u celoj Austriji.

Dragan Marković  je pozvao Fan der Belena da Austrija podrži Srbiju na evropskom putu jer je saradnja između kancelara Kurca i predsednika Vučića na najvišem nivou.

Foto: Promo

Predsednik Austrije Fan der Belen je rekao da ce učiniti maksinalne napore da pomogne Srbiji, da mu je drago da veliki broj Srba radi u austrijskim firmama u Srbiji kao i da se iz godine u godinu povećava srpsko-austrijska ekonomska saradnja.

Takođe je pomenuo da su austrijiski investitori konstatovali da u Srbiji postoji politička stabilnost i ekonomska sigurnost.

#Dragan Marković Palma

'