AKTUELNO

Urednik beogradske rubrike u dnevnom listu "Večernje novosti" Lidija Zečević, komentarišući zahtev koji je Amerika uputila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniu Guterešu u kom tvrdi da je misija UNMIK-a ispunila mandat rekla je da bi odlazak UNMIK-a sa Kosova bila veoma loša odluka koja bi ugrozila Srbe.

- Svi znamo šta bi značilo da UNMIK napusti Kosovo, znamo kako je došao, koliko je dugo bio kod nas i znamo da se ništa u tom smislu nije poboljšalo, ali svakako bi odlazak UNMIK-a ugrozio Srbe na Kosovu. Izazvao bi lakše i brže formiranje kosovske vojske i to bi bila veoma loša odluka - ocenila je Zečević za Novo jutro televizije Pink.

Kako dodaje, Srbija čini sve što može da Kosovo ne uđe u Ujedinjene nacije i tamo ima prijatelje koji su stalni članovi i koji to neće dozvoliti.

Foto: TvPink Printscreen

- Svakako je ovaj potez neverovatan i na neki način povezan sa izjavom američkog ambasadora Skota i sve to deluje vrlo orkestrirano i neprijatno po nas. Mi smo navikli na udarce sa te strane, tako da možda ne bi trebalo da se previše uzbuđujemo oko svega toga - kazala je Zečević.

Bivši predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković rekao je da Amerika vodi politiku korak po korak.

- Od formiranja OVK, pa preko pogroma 2004. godine, pa preko priznavanja Kosova kao nezavisnog... Mi zaboravljamo da kada je došao red da Amerika predsedava u Savetu bezbednosti, skinuli su sa dnevnog reda redovno izveštavanje o stanju na Kosovu i Metohiji, a to je bio uvod u sadašnje pismo o traženju da se povuče UNMIK, jer kao što znate, Engleska i Amerika već duže vreme traže da se ne raspravlja više u redovnim zasedanjima o stanju na KiM - izjavio je Anđelković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, cilj traženja ukidanja UNMIK-a je da se time pokaže šta je politika, a to je da je za njih Kosovo nezavisno.

- Skot je to više puta rekao na različite načine, a mislim da je ovo bio pokušaj da se udari šamar Srbiji, time što se to reklo u sedištu Vlade Srbije - ocenio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, potrebno je nastaviti priču o razgraničenju bez obzira koliko se to teško prima kod jednog dela ljudi u Srbiji.

Odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković rekao je da je pre same ostavke Niki Hejli jedna od njenih poslednjih odluka bila odluka o UNMIK-u.

- Kada se na to nadoveže njena privatna prošlost, gde joj je muž iz Prištine, kada se nadoveže ponašanje Amerike, koja se zajedno sa OVK zločincima borila protiv naše vojske na Košarama, onda je jasno šta se dešava i šta dobijamo. Dobro je što je juče predsdnik reagovao i rekao da će Srbija štiti svoju zemlju ako ode UNMIK - ocenio je Vuković.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ozbiljna je situacija oko prijema Kosova u Interpol.

- Ako dođe do toga da Kosovo bude primljeno u Interpol, automatski imate pet hiljada Srba na poternicama - podsetio je Vukovć.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#UNMIK

'