AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju novinarima nakon Beogradskog bezbednosnog foruma povodom pretnji upućenih Ani Brnabić i njemu, a koje je izrekao poslanik Dveri Srđan Nogo, da neće dozvoliti da napada žene, niti premijerku čiji stavovi se razlikuju od njihovih.

Upitan da prokomentariše pretnje koje mu je uputio aktivista Dveri Srđan Nogo, Vučić je rekao da je jedan od šefova te koalicije tražio da ga hapsi vojska, a da ovaj drugi hoće da ga veša.

- To što hoće mene da veša je u redu, ali neću da dozvolim da napadaju žene. Ana Bnrabić je lojalna svojoj vladi i zemlji i nisu reagovali oni koji su trebali da je zaštite. Lideri koji hoće da vladaju ovom zemljom oglašavaju se pozivom na silovanje i vešanjem jer drugu politiku nemaju - istakao je Vučić.

Kako dodaje, šef te koalicije preti zatvorom novinaru Draganu Vučićeviću.

- Zamislite kada bih ja podnosio po 50 tužbi protiv svih onih koji pišu loše o meni. Svi ćute što Dragan Đilas traži zatvor što se pita odakle im pare na računu - istakao je Vučić.

Vučić je upitao novinarku Javnog servisa zašto nije bilo vesti da Đilas želi da pošalje Vučićevića u zatvor.

- Na Javnom servisu se kao žrtve predstavljaju dželati. Ostavite Anu na miru, mene vešajte, ostavite tu ženu na miru, ostavite novinare na miru, da pitaju šta treba, odakle im pet miliona evra na računu. Jeremić ima pet miliona evra na računu, sad ćemo da vidimo koliko je bilo u kešu kad Ho propeva. Odakle Đilasu 25 miliona evra na računu - upitao je Vučić.

Izbori 2020. godine

Na pitanje novinara da li je sinoć bio sastanak stranke na kom je odlučeno da će biti održani vanredni izbori biti za četiri meseca, Vučić je rekao da to nije tačno.

- Tačno je da sam sinoć imao sastanak sa ljudima iz stranke u koje imam najveće poverenje. Izbori su 2020. godine. Ne mogu sasvim da isključim mogućnost da onima koji kažu da imaju većinu i da je narod protiv nas pružimo priliku, ali izbori su 2020. godine - izjavio je Vučić.

Foto: Tanjug

Hoćemo kompromis, ali Srbija ima svoje interese

Vučić je rekao da je danas pod stresom jer čeka da vidi šta će da urade ovi u Prištini i da li će to Amerikanci da podržavaju.

- Svi oni zajedno znaju da ne mogu ništa protiv mene jednoga. Oni to znaju, vi to znate, pošto nas poznajete sve. Mi imamo problem sa činjenicom da Amerikanci guraju stvari na Kosovu koje nama predstavljaju problem. Zato se plašim narastanja tenzija - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je upozorio da bi ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u Interpol, bilo bi više hiljada poternica i to izmišljenih.

- Mi želimo da razgovaramo sa Albancima o potencijalnom kompromisu, ali kao što vi čitate to pitanje, ja vas molim da razumete da Srbija ima svoje interese, da imamo različit stav od vas Albanaca na Kosovu. Mi hoćemo da pravimo kompromis, ali morate razumeti da i Srbija ima interese. Ne postoji sila koja ćenas naterati da prizanmo Kosovo. Moramo da razgovaramo i da potencijalna rešenja budu bolna i za vas i za nas - istakao je Vučić.

Vučić je istakao da je važno šta kaže američki ambasador i da mi to cenimo.

- Mi imamo svoje stavove. Nije Đilasov novinar pitao Skota zašto je odvajao Kosovo od Srbije. Što se tiče stranih agenata, to je pitanje za BIA. Beograd je uvek bio Meka i Medina za takve ljude -rekao je predsednik Srbije.

Imam poverenje u ministre dok mi Ana Brnabić drugačije ne kaže

Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi ministarka Zorana Mihajlović trebalo da snosi neke posledice zato što nije odmah reagovala na izjavu Kajla Skota, Vučić je rekao su njemu stavovi Kajla Skota već poznati.

- Ja Kajlu Skotu nemam šta da zameram, ali on ne može da određuje novinaru kako će da postavlja pitanje. Mislim da je to nešto na šta je predstavnik Vlade trebalo da reaguje. Inače, imamo sastanke, razgovaramo, videćemo u budućnosti. Ja imam poverenje u ministre dok mi Ana Brnabić drugačije ne kaže, a onda ćemo ići ili u rekonstrukciju ili u izbore - izjavio je Vučić.

Na pitanje o ubistvu Olivera Ivanovića Vučić je rekao da postoje dve verzije događaja.

Foto: Tanjug

- Mi smo u bliskom kontaktu sa suprugom pokojnog Olivera Ivanovića, izveštavamo o našim saznanjima, ali nemamo za neke stvari čvrste dokaze. Imamo dve verzije događaja, proveravamo, ali nama nisu dali ni satelitske snimke, nismo bili na uviđaju - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, koji radi na televiziji koja se prema Vučićevim rečima bavila njegovom porodicom, rekao da su oni Đilasova politička ekspozitura.

- Ja sam se trudio da se ponašam profesionalno prema vama, za razliku od vas koji niste nikada bili profesionalni, vi ste bili Đilasova politička ekspozitura. Ovde imam priliku da kažem istinu. Nisam primetio da ste napali Đilasa, Jeremića, Obradovića koji vrše pritisak na medije. Čestitam što podržavate ove pritiske. Nadam se da ćete osuditi poziv na silovanje i vešanje, a mene pustite da mislim slobodno. Srećan sam što mogu da mislim šta hoću i zato duh slobode ne može da se zaustavi u Srbiji - kazao je Vučić.

- Srbija je uvek spremna da radi na kompromisnom rešenju pitanja Kosova i Metohije - izjavio je Vučić.

Kako je dodao,  Srbija i srpski narod ne mogu biti krivi jer se ne saglašava da izgubi sve.

Vučić se obratio novinarima nakon Beogradskog bezbednosnog foruma.

Pročitajte još: Vučić na Beogradskom bezbednosnom forum: Potrebno snažnije prisustvo EU na zapadnom Balkanu

#Aleksandar Vučić

'