AKTUELNO

Predsednica Vlade Ane Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom, kojem je zahvalila na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija i čvrstom stavu o neophodnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Srbija je važan partner Austriji kojeg želimo da vidimo u zajednici evropskih zemalja, naveo je predsednik Belen i ponovio da je pitanje integracije Zapadnog Balkana jedno od najvažnijih pitanja tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije.

Premijerka Brnabić istakla je da su Srbija i Austrija važni ekonomski partneri, navodeći da veliki broj austrijskih kompanija posluje u našoj zemlji i da sa, uloženih više od tri milijarde evra, zapošljavaju oko 20.000 ljudi, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijimna.

Predsednik Austrije ocenio je da su austrijske kompanije zadovoljne poslovanjem u Srbiji i da će saradnja dve zemlje ići ka daljem intenziviranju ekonomske saradnje i dolasku novih kompanija na srpsko tržište.

On je pohvalio uspeh Srbije postignut ekonomskim reformama i istakao da je Srbija dala izuzetan primer mnogim zemljama, pa i Austriji u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku privrede.

Predsednica Vlade ocenila je da je za dalji napredak, postizanje dugoročne fiskalne stabilizacije, stabilne ekonomije i povećanje broja radnih mesta, neophodan i stabilan i siguran region.

U tom smislu, objasnila je Brnabić, Srbija ulaže velike napore i spremna je da kroz dijalog sa Prištinom radi na pronalaženju kompromisnog i održivog rešenje za Kosovo i Metohiju, jer je to interesu stabilnosti čitavog regiona.

Premijerka je podsetila da je Srbija ispunila svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i očekuje da će i prištinska strana odgovorno pristupiti implementaciji dogovorenog.

Premijerka Brnabić posebno je zahvalila na pomoći koju Austrija pruža u uspostavljanju dualnog obrazovanja i digitalizaciji privrede Srbije kroz projekte dve privredne komore i Austrijske razvojne agencije. navedeno je u saopštenju.

#Aleksander van der Belen

#Ana Brnabić

#Austrija

#Srbija

#saradnja

'