AKTUELNO

Razumem njegove dileme i muke, ali ne treba ići na provizorna rešenja, rekao je patrijarh Irinej.

Kriza u kojoj je pravoslavni svet je veoma duboka, a može doći i do raskola, pišu sutrašnje Večernje novosti. -Sve se moće izlečiti i prevazići, ljubalju i milošću Božjom, ako nas iole ima ljudi dobre volje i spremnosi na pokanjnje. Crkveni poredak je u stvari suštninski nepromenjiv, a problemi nastaju kada ga mi ljudi, ne isključujući ni one najodogovrnije u Crkvi iz bilo kojih razloga i radi bilo kakvih ciljeva narušimo - rekao je patrijar Irinej za sutrašnje Novosti, u osvit ogromne pretnje koja se nadvila nad pravoslavljem i odlukom Carigradsek patrijaršije da prizna autokefalnost Ukrajinske crkve.

"Nisam bio u pomiriteljskj misiji, ali činim sve da se izbegne najgori scenario"

Dok svi iščekuju kakav će odgoovr da pripremi Moskva, u orpavdanom strahu da bi čin Vartolomeja čak moga da izazove i ratni oganj, prvog po časti u SPC napjre pitamo koju poruku je preneo vaseljanskom patrijarhu i mitropolitu Ilarionu.- Nisam bio u nekoj specijalnoj pomiriteljskoj misiji, ali sam u ime SPC činio sve što sam mogao da se izbegne najgor scenario.l Najpre je naš Sabor apelovao na Njegovu svetost carigradskog patrijarha da ne prenagljuje i d aide putem dijaloga, zatim je naš Sveti sinod ponovo apelovao u istom duhu, a najzad sam i lično izeno naš stav. Naravno, prethodno sam razgovarao sa njegovom svetlošću patrijarhom moskovskim, a stav naše Crkve preneli smo is vim pomesnim autokefalnim crkvama. Mi nismo za klackalicu za i protiv.Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu , odgovornost, a protiv svega što deli i vodi u opasnost raskola.

Budućnost KiM pitanje je svih pitanja u Srbiji. Inicijativa predsednika Vučića o razgraničenju sa Albancima, čini se najveće protivnike stekla u delu SPC. Osim zvanično formulisanog stave Sabora o KiM, vidite li još neki put koji bi vodio pravednom rešenju ovog pitanja?

- Razumem svu tragiku situacije sa kojm su suočeni sprski narod, kao i sve muke i dileme sa kojima se bori predsednik Vučić, ali smatram da ne treba ići na brza ili, ne daj Bože, provizorna rešenja. Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikda u istorjii nije pripadalo albanokoj državi , bez obzira na to što je to oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednosdušni stav našeg Aghijeriskog sabora. Mi nismo ni za kakav konflik, dakle ni za takozvani zamrznuti konflikt.

Foto: Tanjug

Na pitanje da je više puta rečeno da Crkva može i hoće da podrži državu u trudu da zaštiti presudne interese našeg naroda, patrijarh Irinej je odgovorio i da se Vučić lavovski bori za KiM.

- I sada mislim da se predsednik Vučić lavovski bori za KiM, i to pod nevišeno nepavednim uslvoima, al ii da vekovni stav Crkve svoga naroda i ujedno svoje vlastite Crkve doživljava kao pomoć, a ne kao odmaganje i otežavanje ionako preteške situacije. Nadu i utehu uliva to što on višekratno izjavljuje da neće nametati svoju voljui i svoje eventualno rešenje, već će poštovati volju naroda - rekao je patrijarh za Novosti.

#Aleksandar Vučić

#Patrijarh Irinej

'