AKTUELNO

Savez Srba iz regiona ocenio je danas kao bezočnu laž saopštenje hrvatske policije da se vozilo Vlade Srbije, u kojem je nalazio predsednik skupstinskog Odbora za dijapsoru i Srbe u regionu Miodrag Linta, kretalo na autoputu kroz Hrvatsku dva do tri kilometra levom preticajnom trakom.

U saopštenju Saveza Srba iz regiona se navodi da je presretač hrvatske policije u petak, 12. oktobra, oko 08.20 časova kod Slavonskog Broda bez ikakvog razloga zaustavio službeno vozilo Vlade Srbije i kaznio vozača sa 40 evra.

Prethodno je presretač hrvatske policije, nakon prelaska granice, više od 60 minuta pratio vozilo Vlade Srbije s očiglednom namerom da se naplati bilo kakva kazna. Pošto vozač vozila Vlade Srbije nije prekoračio dozvoljenu brzinu na autoputu, hrvatska policija je odlučila da izmisli saobraćajni prekršaj tj. da je tobože u pitanju bila vožnja levom preticajnom trakom 2-3 kilometra, što je apsolutna neistina, i kazni vozača sa 40 evra.

U pitanju je, kako se ocenjuje, bila namerna provokacija hrvatske policije zbog Lintinih javnih kritika hrvatske države koja krši ljudska prava Srba, slavi zločine protiv Srba i rehabilituje ustaštvo.

Savez Srba iz regiona ističe da je većina hrvatskih medija objavila brutalnu laž da putovanje Miodraga Linte službenim vozilom Vlade Srbije kroz Hrvatsku nije bilo najavljeno, jer on navodno nije htio kontakt sa hrvatskom policijom.

Služba Odobra za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije je 10. oktobra, tj. dva dana pre putovanja, poslala, između ostalih, dopis i ambasadi Srbije u Zagrebu sa najavom za službeno putovanje Linte.

U dopisu je, između, ostalog, pisalo da će vozilo Vlade Srbije biti na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo 12. oktobra u 7 časova, zatim prolazi kroz Hrvatsku i na graničnom prelazu Okučani-Gradiška ulazi u BiH.

Taj dopis je ambasada Srbije u Zagrebu, kako se navodi, poslala putem emaila diplomatskom protokolu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske istog dana tj. u sredu 10.oktobra u 15.46 časova.

- Očigledno je da je hrvatska policija dva dana ranije bila obaveštena da će vozilo Vlade Srbije, u kome se nalazio Linta, putovati kroz Hrvatsku 12. oktobra u prepodnevnim časovima - naveo je Saveza Srba iz regiona.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'