AKTUELNO

Predsednik je, komentarišući izjavu Vuka Jeremića da se Vučiću ne sme dozvoliti da postigne dogovor oko Kosova, predsednik kaže da je mislio da "rodoljubi" brinu za Kosovo kada ga spominju, a oni zapravo imaju samo cilj da ga sruše sa vlasti. Vučić je ponovio pitanje odakle Jeremiću 200.000 dolara iz katarske ambasade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u podne s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima, povodom razvoja projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Foto: Tanjug

Nakon sastanka, predsednik Vučić je izjavio da su danas definisana ključna pitanja oko izgradnje stanova. Prijavljenih je, kaže, ukupno 23.423, a najkasnije do 1. maja, a već u narednih mesec dana, krenuće se u izgradnju. Do 1. maja, kaže, biće izgrađeni objekti u sedam gradova.

- Uglavnom za pripadnike MUP, stanovi su uglavnom u Beogradu - kaže Vučić. Ističe da su lokacije izvanredne.

U Vranju će biti građeno 486 stanova, u Nišu će biti 2400 stanova, u Novom Sadu 2050 stanova. Sve bi trebalo da bude gotovo do 2020. godine.

Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova.Predsednik Srbije je krajem prošle godine najavio projekat državne stanogradnje, gde bi kvadrat trebalo da košta oko 550 evra u Beogradu i od 450 do 470 evra u drugim mestima, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima...  Vučić je izneo računicu po kojoj bi, uz pomoć države i lokalne samouprave, kvadrati stana mogli da imaju tu cenu i dodao da je za realizaciju potrebno desetak godina, ali da bi prvi rezultati mogli da se vide za oko tri godine.Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove. Izgradnja tih stanova omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlea javni interes Srbije. Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova trebalo bi pozitivno da će utiče i na rast bruto domaćeg proizvoda u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

Foto: Tanjug

Predsednik je pozvao mlade ljude da se prijavljuju u Vojsku Srbije i u Policiju.

Imaćete bolju budućnost, ali prvenstveno želim da vam razlog bude rodoljublje i pomoć svojoj zemlji - istakao je Vučić.

- Ovo će značajno uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda. Očekujemo rast preko 4 odsto. U svim ovim naseljima, u onima u kojima to nema, biće izgrađena kompletna infrastruktura - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako kaže, zgrade će biti četvorospratnice, a u Beogradu i Novom Sadu, kako kaže, ići će se na petospratnice.

- Moj je posao da upozorim da ćemo da ostanemo bez dece i bez sopstvene nacije, ukoliko to ne budemo promenili - rekao je Vučić.

Predsednik ističe da je važan projekat i jedna milijarda ulaganja u zdravstveni sistem.

- 2019, 2020, i 2021. godine uložićemo milijardu u sve važne zdravstvene objekte. Biće još oko 200 miliona evra za domove zdravlja. Poslednji treba da bude završen KC Kragujevac 2024. godine - rekao je Vučić.

Ističe da su sve ovo dobre vesti za građane, te da su sada došli na red pripadnici Ministarstva odbrane, policije, BIA i ostali.

- Danas sam predložio premijerki Brnabić i ministrima da razmisle šta da uradimo oko zdravstvo, a ja ću se lično zalagati za medicinske sestre. Hoću da vidim i kako da dodamo još kategorija u rešavanje stambenog problema u budućnosti. Ovo će izgledati odlično i nadam se da će se javiti više stranih kompanija, iako im margina zarade nije velika - rekao je predsednik novinarima.

Foto: Tanjug

- U zdravstvu će biti brojne reforme, tu trošimo najviše novca. Dvadest odsto novca ide u zdravstvo. neverovatno je koliku sumu novca trošimo, moraće da se urade velike reforme. Videćemo kako ćemo da napravimo taj sistem. Moramo da rešimo liste čekanja. To će nam se onda vratiti, pre svega poštovanjem naših građana. Videće da je neko uložio u to i znaće da čuvaju - rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavila je najvažnije stvari koje planiraju i koje već implementiraju.

- Do kraja godine imaćemo rast BDP-a od 4 odsto. Bićemo u situaciji da sledeće godine uložimo još više novca u kapitalne investivice. Investiraćčemo u putnu i železničku infrastrukturu - rekla je Brnabić.

Kako kaže, prioritet je stanogradnja za pripadnike bezbednosti, zatim, kako kaže, ulaganje u zdravstvo, kao i, dodala je ona,

- Ono što ja mislim da je zadatak ove Vlade jeste da prebacimo fokus sa investicija koje zahtevaju veliki broj radnih mesta, na investicije i razvoj zasnovan na inovacijama i ekonomiju zasnovanu na znanju. Investiraćemo blizu 100 miliona evra upravo u infrastrukturu vezanu za inovacije, naučnu infrastrukturu i razvoj preduzeća - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug

Brnabić je najavila izgradnju naučno-tehnološkog parka u Nišu, čime Niš postaje centar inovacija u Srbiji.

- Naši planovi podići će BDP, uticaće na našu građevinsku infrastrukturu - kaže Brnabić.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da će u drugoj fazi biti rešeni oni koji su bez smeštaja.

Kada je reč o izjavi Vuka Jeremića da se Vučiću ne sme dozvoliti da postigne dogovor oko Kosova, kaže da je mislio da ti "veliki rodoljubi brinu za Kosovo, a oni se zapravo brinu za fotelju".

- Baš sam iznenađen. A odakle mu 200.000 iz katarske ambasade, odakle mu 5 miliona evra od onog kojeg pola sveta goni. Ne mogu mene da smene iz Njujorka i Londona, već ljudi u Kuršumliji, Nišu, oni kojima su zatvorili fabrike i to Đilas, Jeremić... Otvorili i zatvorili odmah nakon izbora - podseća predsednik.

Ističe da, fabrike koje je on otvorio, opozicija ne može da stigne ni da obiđe.

- Mogu samo da me optužuju da šurujem sa Puškinom - kaže Vučić.

- Po onome što imamo po snazi ukoliko ne budemo imali više od neočekivanom ulaganja u oružje i opremu, ovo ćemo izdržati sve. Ovo je ogroman novac i teret za budžet Srbije, ali moći ćemo sve da izdržimo ukoliko ne bude bilo dodatnih nestabilnosti u regionu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

Kako kaže, očigledno je da Albanci imaju kao glasanje za Interpol, koje se održava u Emiratima, a kako kaže, neki od naših zapadnih partnera, kopaju i rukama i nogama kako bi Kosovo ušlo u Interpol.

- Borićemo se da ne dođe do toga. Naše je da upozorimo sve. Više puta sam ponovio pod kojim uslovima neka oružana formacija sme da se pojavi na severu Kosova, tako da ostavimo naše ljude bez podrške nećemo, ali da li ćemo da molimo da do toga ne dođe, probaćemo - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

'