AKTUELNO

Gosti 'Novog jutra' ocenili su da nije bez razloga to što se Srbi osećaju uvek kritikovanim i krivim, te da je 'mrzi me profesor' odgovor loših đaka. Ističu da je neodgovornom politikom koja je vođena u prošlosti i stvoren ovakav stav međunarodne zajednice prema Srbiji, ali da Vučić odgovornom spoljnom i unutrašnjom politikom daje rezultate.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić tvrdi da se Hrvatima u BiH oduzimaju prava, što se predstavlja kao zakonito, ističući da je i Hitler došao na vlast, na zakonit način.

Kako prenosi Hina, Puljić je aludirao na to da su Hrvati u BiH u neravnopravnom položaju, nakon što je, prema izbornom zakonu, koji je proglašen protivustavnim, u Predsedništvo BiH za hrvatskog člana izabran "probošnjački političar hrvatskih korena" Željko Komšić, navodno zahvaljujući glasovima Bošnjaka.

Foto: Tanjug/Beta

Komentarišući ovakvo mešanje jednog kardinala u izborni proces, predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije Aleksandra Tomić ističe da je ovakvim izjavama jasno da postoji mešanje u izbornu volju građana.

Foto: TV Pink

Podsetiću vas i na situaciju kada je prošle nedelje na Savetu Evrope, na političkom komitetu, poverenik za ljudska prava Dunja Mijatović upitana od strane srpske delegacije kako komentariše izveštaj Evropske komisije od aprila ove godine, da je na delu povećanje rasizma i netolerancije prema nacionalnim manjinama, posebno prema Srbima i Romima i kada će prestati napadi na narodne poslanike nacionalnih manjina, kao što je to slučaj sa gospodinom Pupovcem, ona je odgovorila da je to regionalni problem. Dakle, Srbi su sami u svojim problemima, a problemi Hrvata su regionalni problemi - kaže Tomićeva za "Novo jutro".

Govoreći o protestu veterana koji su lupali ćirilične table, Tomićeva kaže da je evidentna podrška države.

Kada je reč o ustaškim parolama koje su ovom prilikom iznošene, zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa TV Pink Aleksandar Vasić kaže da je to praksa još od NDH.

Foto: TV Pink

- To je kao neka večna vatra, a njihova mržnja prema Srbima im je neiscrpan izvor inspiracije - kaže Vasić. Dodaje da ni netrpeljivost prema Srbima i Romima u Hrvatskoj nije ništa novo, a veći je problem što međunarodna zajednica ne reaguje na adekvatan način.

Ocenjuje da su Željko Komšić i Dunja Mijatović "isti kadar". Komšićev program je, kaže, unitarna Bosna, što nije program hrvatskih stranaka.

Tomićeva ističe da svi jedva dočekaju da komentarišu situaciju na KiM, što je uradio i Komšić, ali se ćuti kada je reč o ljudskim pravima. O ovome se ćuti i unutar EU.

- Odgovor im je: "dajte da ne pričamo o tome, molim vas" - kaže Tomićeva. Kada je reč o nasrtajima na most u Kosovskoj Mitrovici, kojih je bilo više od hiljadu u poslednjih 19 godina, Tomićeva objašnjava da je ovaj most simbol borbe srpskog naroda za svoja prava.

Ističe da ova borba nikada ne sme da prestane, a to je prepoznao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: TV Pink

Srbi su mnogima krivi, a nekima i bez razloga, ističe urednik "Srpskog telegrafa" Dražen Ostojić. Vasić, s druge strane, ističe da se ovakav odnos prema Srbiji nije formirao bez razloga.

"Mrzi nas profesor" je izgovor loših đaka. Kroz istoriju smo doprineli tome da međunarodna zajednica zauzme ovakav stav - kaže Vasić za Pink. Tomićeva dodaje da je očigledno da su neki političari u prošlosti vodili neodgovornu politiku prema svom narodu, i današnja odgovorna spoljna i unutrašnja politika daje svoje rezultate.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'