AKTUELNO

- Ako gledamo strategiju koja je postavljena ove godine vidimo da je to kontinuitet politike koji je postavljen i logično se završava sa ovim bitnim susretima. Time se zaokružuje jedan godišnji napor da Srbija realizuje svoje ciljeve jednom uspešnom diplomatskom aktivnošću, rekao je za Pink Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Rešavanje kosovskog pitanja, dovođenje novih investitora, pozicioniranje Srbije kao lidera u region teme su o kojima predsednik Aleksandar Vučić razgovara sa najuticajnijim svetskim liderima.

Diplomatska ofanziva se nastavalja, značajni sastanci predsednika Aleksandra Vučića sa liderima najuticajnijih zemalja potvrđuju činjenicu da međunarodna zajednica želi da čuje glas Srbije, ističu poznavaoci prilika.

- U ovim mnogobrojnim sastancima ima više poruka. Prva je da međunarodni položaj Srbije raste i to je posledica kontinuirane političke aktivnosti. Druga stvar i poruka je interes međunarodnih faktora za ovaj prostor, i treće su promene na globalnom planu, dovođenje ovog regiona u žižu sa međunarodnim značajem - rekao je Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Kako kaže, vidimo i Srbiju koja sa svojojm politikom diktira neku vrstu tempa.

- Potpuno mi je prirodno da postoji interes za pitanje Kosova i Metohija. Ako gledamo strategiju koja je postavljena ove godine jeste kontinuitet politike koji je postavljen i logično se završava sa ovim bitnim susretima. Zaokružuje se jedan godišnji napor da Srbija realizuje svoje ciljeve jednom uspešnom diplomatskom aktivnošću - rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, nama su važne ove posete, pošto krajem godine želimo da otvorimo i par novih poglavlja za ulazak u EU.

Foto: TvPink Printscreen

- Lepo je videti da je Srbija vraćena na diplomatski nivo na najvišem nivou u svetu i u Evropi, mi smo rado viđeni i domaćini i gosti. To je rezultat jedne kredibilne politike, politike u kojoj ono što radite i govorite spremni ste da sprovedete i na terenu. To se poštuje. Ne čudi da je na ovom nivou sve to podignuto, i mislim da ćemo tako i nastaviti - rekao je Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Kako kaže, vrlo je važno da imamo direktnu komunikaciju i da interese možete da obrazložite.

- U tom smislu, to je 21.vek, to je direktna komunikacija, teško je zaustaviti protok informacija. Kada dođete do nivoa da se to što kažete poštuje, i da se razume za pravi način, tada ste postigli uspeh. Mislim da smo postigli određene rezultate. Ranije nismo smeli ni da imamo svoj nacionalni interes. Sada, ne samo da se razume, nego vidimo da imamo veoma intezivne kontakte na svim nivoima - rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, te relacije je veoma važno postaviti na pravi način, da komunikacija i razumevanje bude na visokom nivou, i ti intenzivni sastanci su, kako kaže, veoma važni.

- To je jedan ozbiljan pristup koji mora da da rezultate - naglasio je on.

Milivojević je istakao da sve te velike zemlje ne bi gubile vreme sa nama da to nije važno, i kako kaže, očigledno je da postoji interes za Srbiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Srbija igra važnu ulogu, ali ima i takvu spoljnu politiku koja to i omogućuje. To je nezavisna spoljna politika i vojno neutralna, a na jednom vrlo osetljivom prostoru. U ovom trenutku se poklapaju mnogi globalni interesi i interesi Srbije, tako da kroz ove susrete treba dosta toga da se razreši - rekao je Milivojević.

Povodom inrformacije da teroristi imaju baze širom Kosova, Milivojević je rekao da je to nešto što se zna već nekoliko godina.

- Jedna od strateških baza za regrutovanje članova ISIS-a bila je na Kosovu i Metohiji. Logično je očekivati da tu postoje ozbiljne bezbednosne pretnje. Mislim da ovo što smo sada dobili kao informaciju, nije posledica dobrih namera, već intervencija velikih sila koje tamo sve kontrolišu, i to zbog opasnoti zbog njih samih - rekao je Milivojević.

Kako kaže, tamo ima jedan sistem i društvo koje je krajnje problematično, kao i porast islamskog fundametalizma.

- Sasvim je prirodno da se podigne nivo bezbednosti u Srbiji, ali ključno je pitanje ponašanje stranog faktora koji sve to kontroliše i koliko su sprem ni da se angažuju. Po onome kako su se do sada ponašali, pokazuje da se ne može imati puno poverenja - rekao je Milivojević.

#Aleksandar Vučić

#Dejan Miletić

#Zoran Milivojević

'