AKTUELNO

Lider stranke Pravda i pomirenje Muamer Zukorlić smatra da se Srbi i Bošnjaci mogu okupiti oko vrednosnih principa, ističući da je pomirenje neophodno ukoliko želimo da nam budućnost bude bolja od prošlosti.

Gostujući u emsiji “Pravac” Zukorlić je istakao da zajednički interesi jesu jedan od faktora okupljanja, napomenuvši da je okupljanje oko verdnosnih principa trajnije.

- Intersi su meni niži, ja sam za to da se okupimo oko vrednosnih principa. Interesi mogu biti faktor okupljanja ali kada se sukobe onda to i puca, ali kada se ljudi okupe oko vrednosnih principa onda to traje - naveo je Zukorlić.

On je dodao da kada je reč o veri nema inicijalne kapsule za sukobe.

Zukorlić je istakao da do pomirenja mora doći ukoliko ne želimo da se opet svakih 30 godina latimo oružja, uhvatimo se za guše i onda ponovo uđemo u katastrofe, žrtve, zločine, iseljavanje i na kraju imamo prebrojavanje žrtava, nove rane, bez mogućnosti da imamo neke velike pobednike ili trijumfe.

Foto: RTV Pink

Prema njegovim rečima, uprkos velikim zločinima u poslednjem ratu i prolivenoj krvi, u BiH nije došlo do teritorijalnog razgraničenje Srba i Bošnjaka. Kako kaže, veruje da neće ni doći.

- Ponovo smo upućeni jedni na druge, i u BiH, i u Srbiji. Samo oni koji su neprijatelji i svog i drugih naroda, zaslepljeni mržnjom, mogu sanjati o projektima gde će počistiti svoju teritoriju od drugih. To nam je donelo toliko zla i dalo nam povod da kažemo dosta je i stavimo tačku - rekao je Zukorlić.

On je istakao da realno nemamo krupnih razloga da se podelimo jer je prostor Balkana dovoljno širok i bogat da svi građani žive.

Zukorlić je ukazao da su balkanski narodi, posebno oni srodni, u utvrđivanju svog nacionalnog i kulturnog identiteta posežu za identikacijom negacijom drugoga.

- To je zamka u koju su, na žalost, često upadali balkanski narodi i rađali su se nacionalizmi kao kanceri društva koji su uvek na početku donosili neki benefit, jer se prividno napravi ambijent homogenizacije i konsolidacije. Otrov koji upotrebljavate da bi se obračunali sa nekim drugim, ako ostane često truje i onog ko ga koristi - naveo je Zukorlić.

#Muamer Zukorlić

'