AKTUELNO

Opasnost od upada džihadista na KiM je pitanje za KFOR, a ne za Srbiju, smatra Lazanski.

Rizik o upadu džihadista na Kosovo i strah od njihovih napada, kao i koje su im najzanimljije mete u regionu nisu bile top teme na raznim bezbedonosnim forumima koji se održavaju po Srbiji, rekao je gost Novog jutra Miroslav Lazanski vojno politički komentator “Politike”. Kako kaže, bezbednost je više fokusirana na teorijski deo, mnogo manje na praktični.

- Po glavi stanovnika imamo svetski rekord po broju fakulteta, bezbedonosnih škola, škola za diplomatiju i tako dalje i bezbednost izvozimo na tone. Na bezbednosnim forumima se pokreću te teme. Srbija jeste prostor gde rade strane obaveštajne službe i niko nije izuzet. To je normalna siguacija, jer svi sve špijuniraju. Ja bih voleo da je Srbija zemlja gde nema stranog uticaja, ali na žalost to nije tako. Ja bih voleo da BIA izađe sa podacima ko su oni, ali BIA to neće sigurno da uradi i preseče akciju - kaže Lazanski.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja ne znam koliko džihadista se tačno šeta Kosovom, to je pitanje za KFOR. To pitanje se ne pokreće ni na tim bezbednosnim forumima koji se održavaju po elitnim hotelima po Beogradu. Top tema to nije. Mi imamo na oko 250 kilometara vazdušne linije američku bazu koja je potencijalno mesto nuklearnog oružja i eventualnog ruskog udara, ali o tome se ne govori. Niko ne pita šta treba da se preduzme ako bi se bilo šta od toga dogodilo, niti da li postoje skloništa, i šta sve treba preduzeti. Onaj ko finansira te forume, diktira i temu. Mi imao i nuklearnu elektranu, i moguću opasnost o Černobilja. Ono što tišti i može da tangira Srbe, se ne pominje - smatra Lazanski.

Lazanski je takođe ispričao svoje iskustvo, kada je jednom prilikom upozorio na moguće špijuniranje vojnog sindikata.

- Pre dve godine sam imao susret sa jednom grupom oficira i podoficira. Jedan poznanik, nazvaćemo ga Đura zastavnik, je impresioniran činjenicom da ide na večeru američkog vojnog izaslanika, a taj Đura zastavnik je istovremeno bio član vojnog sindikata koji je ranije stalno imao proteste. Ja sam gostujući na jednoj televiziji upozorio sindikat da pročiste svoje redove, i onda vojni sindikat izda saopštenje protiv mene. Moj iskaz je bio da ljudi treba da povedu računa, tako i celokupna naša opozicija treba da povede računa. Srbija je bezbedonosno interesantna zemlja. Postoje centri moći koji pokušavaju da destabiliziraju situaciju na ovim prostorima iz ovih ili onih razloga, jer njima ukupna stabilnost ne odgovara jer moraju da arbitriraju - objašnjava Lazanski.

LAZANSKI: Komšić je sarajevski mangup

Željko Komšić kaže da je Kosovo nezavisno, dok je Dačić na to reagovao izjavom da “ako Kosovo nije Srbija, onda Republika Srpska nije Bosna”.Predsednik Dodik će uneti srpsku zastavu u predsedništvo i on ima pravo na to, a kako će ova dvojica da reaguju i hoće li se prilagoditi ili suprostaiti, ne znam - komentariše Lazanski “bosanski lonac - Komšić, Džeferović, Dodik”.- Gospodin Komšić je sam po sebi bosanski lonac, ali to nije pežurativno. Ako on kao predstavnik Hrvatskog naroda, predstavlja više interese Bošnjačkog naroda onda je sve jasno. Srbi tu mogu samo da profitiraju - dodaje Lazanski.

#Balkan

#Miroslav Lazanski

'