AKTUELNO

Odbornička grupa opozicionog Savez za Srbiju zatražila je danas da se na sednici Skupštine Beograda raspravlja i o bezbednosti u gradu, što je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio kao pokušaj da se skrene pažnju javnosti na druge teme umesto da se priča o onome što je najvažnija stvar - kako se troši novac građana.

Vesić je istakao da ne postoji važnija odluka u Skupštini grada od budžeta i rebalansa budžeta i dodao da je skandalozno da se svaki put kada se raspravlja o tome i drugim važnim odlukama dešava "isti scenario koji priređuje Savez za silovanje".

- Svaki put pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na druge teme, umesto da pričamo o onome što je najvažnija stvar, a to je kako se troši novac građana Beograda - rekao je Vesić novinarima u Skupštini grada.

On je istakao da ne postoji veće ugrožavanje bezbednosti Srbije od onoga što rade bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.

Vesić je pokazao fotografije iz Hongkonga na kojima se nalaze Jeremić i Ponoš sa, kako je dodao, biznismenom Hojt Jijem, koji je u SAD već više meseci u zatvoru i koji je nedavno optužen za ilegalnu trgovinu oružjem.

- Moje pitanje je šta rade bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši načelnik Generalštaba srpske vojske s međunarodnim kriminalcem koji je optužen za šverc oružja?- Ajde što je tu Nikola Jovanović, to mogu da razumem, on nije bio važan šraf u tom režimu, ali šta rade njih dvojica? - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada pričamo o ugrožavanju bezbednosti zemlje, onda treba da pričamo šta oni rade s međunarodnom bandom. Da se bivši načelnik generalštaba američke vojske slika negde s nekim međunarodnim banditom koji švercuje oružje, ja mislim da bi to bila glavna tema u svim američkim medijima. I bila bi sigurno, i zaslužuje da bude, ali ovde je nema.

Odbornici Saveza za Srbiju zatražili su da se na današnjoj sednici razgovara i o stanju bezbednosti u gradu.

Šef te odborničke grupe Dragan Ðilas rekao je da je 2010. godine Ivica Dačić, kao ministar unutrašnjih poslova Srbije, za istom govornicom govorio o bezbednosti u gradu i dao podatke, i da su s njim imali prilike da razgovaraju odbornici i vlasti i opozicije.

- Ne vidim zaista šta bi bio problem da se danas uradi opet tako nešto isto i da građani Beograda dobiju informacije od nadležnih šta se radi na tim stvarima. Mislim da je bezbednost u gradu važna tema oko koje treba da se ujedinimo - istakao je Ðilas.

Šef odborničke grupe Pokret slobodni građani-Građanski blok 381 Rade Veljanovski ocenio je da je u Skupštini grada došlo do poptune opstrukcije rada.

Pokazao je disk koji je, kako je rekao, odbornicima Skupštine grada stigao sinoć oko osam sati, a na kome je oko 2.000 stranica rebalansa budžeta, planovi rada 20 javnih komunalnih preduzeća u Beogradu i upitao ko je mogao od sinoć od osam sati do danas da pročita toliko stranica i pripremi se za normalnu raspravu?

- Očigledno se radi o tome da ili ljudi koji vode Grad nisu u stanju da obezbede normalan rad Skupštine grada, ili, mislim, da se pre može reći da se radi o namernoj opstrukciji - rekao je Veljanovski.

Na to je Vesić rekao da se tih 2.000 stranica odnosi na rebalans budžeta koji je odbornicima dostavljen pre sedam dana.

- Osnovni dokument o kome mi danas raspravljamo jeste rebalnas budžeta, a on je dostavljen odbornicima pre sedam dana i svi su ga dobili u skladu s Poslovnikom, na vreme. Ono što je stiglo sinoć, to su programi poslovanja javnih preduzeća, a njih možete lako da pročitate jer za svaki taj program poslovanja imate rezime, jer tu, u stvari, samo pratite ono što se menja u odnosu na prethodni program - pojasnio je Vesić.

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

'