AKTUELNO

Gosti Novog jutra kažu i da su džihadisti sa KiM bili najbojniji u redovima islamske države u Iraku.

Na naslovnim stranama nekih beogradskim medija piše da džihadisti imaju plan za Kosovo, i da je moguće vojnim otrovom udariti na Srbe. Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabinost u Novom jutru kaže da je opasnost od džihadista realna, ali da svaku informaciju o njima treba razmotiriti.

- Ako posmatramo prostor bivše Jugoslavije, to su podaci strane službe, džihadisti sa KiM bili najbrojniji u redovima islamske države Iraka, tako da to ne treba da nas čudi. Znamo i da su se neke vlade određenih zalivskih država da ulagale ne tako mala sredstva na Kosovu i Bosni kako bi isforsirali svoju verziju islama. Verujem da su oni uložili mnogo više nego što su dobili, jer Muslimani ovde nisu naročito skloni prihvatanju te vehabijske verzije Islama - kaže Rajić i dodaje opasnost od terorizma ne treba zanemariti.

Kako kaže, ove argumente treba iskoristiti da u negovanju odnosa sa Vašintonom.

- Ne zaboravimo da smo mi ti koji su prvi devedestih zaratili sa džihadizmom, tada smo bili na suprotnim stranama sa Amerikancima a onda su i oni sami zaratili sa njima. Ovo može biti dobar pokazatelj za nas da se pokažemo kao adekvatan partner - ističe Rajić.

Veljko Nestorović urednik dnevnog lista “Alo” kaže da je očigleno da nema napda na KFOR i NATO trupe, ali da postoje mesta gde uniformisana lica ne mogu da kroče.

- Oni su jaki na Kosovu i u Makedoniji. Na Kosovu i dalje postoje mesta gde policija i KFOR i dalje ne smeju da uđu, kao i u Bosni gde imate 64 kampova za mudžahedine. Tokom rata devedesetih imali su brigade, oni su tu i čekaju svoj trenutak i verovatno čekaju da se preokrene situacija i veoma je opasna. Naravno da su Srbi i KFOR na udaru - dodaje Nestorović.

Novinar Politike Aleksandar Apostolovski za Novo jutro kaže da je Kosovo jedna od uporišnih tačaka ISIS-a, i da je to, kako kaže, nova verzija Alkaide, i da je ovaj deo Balkana oduvek njima bio zanimljiv.

- Njihove pristalice su ratovale za OVK, pitanje je samo zašto su Amerikanci to tolerisali ako su to znali. Kada je ubijen Bin Laden, u njegovom računaru su pronađeni podaci o Kosovu i Kosovskoj Mitrovici, kao i podaci o pojedinim srpskim pravoslavnim hramovima, a prema podacima obaveštajnih službi SAD Bin Laden je i svoju mrežu širio po Albaniji još od 94. godine. Ovo je nastavak te politike. Očigleno je da ovaj deo Balkana postaje regrutni centrar za džihadiste - smatra Apostolovski.

#Balkan

#Džihadisti

'