AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink smatraju da je nakon izbora u BiH, ključno pitanje kako će se slagati novoizabrani članovi Predsedništva, a uvereni su da Milorad Dodik, kako iskusan političar, neće nasesti na provokacije Željka Komšića.

Urednik ekonomske rubrike "Večernjih novosti" Dušan Stojaković smatra da su nakon izbora u BiH moguće nove tenzije jer hrvatski član Predsedništva izabran glasovima Bošnjaka.

- Iako se po Ustavi BiH biraju srpski, hravstki i bošnjački član Predsedništva, dobili smo dva bošnjačka člana predsedništva jer je Željko Komšić kao etnički Hrvat izabran bošnjačkim glasovima - naveo je Stojaković.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi došlo do dodatne unitarizacije moglo bi da se desi da Bošnjaci izaberu i nekog srpskog člana Predsedništva što bi bila poražavajuća stvar.

- Rat u BiH nije izbio tek onako već zbog nesređenih etničkih odnosa. U trenutku kada imate jednu disproporciju ukoliko ste zanemarili 20 odsto svoje populacije, da nemaju nikakvu polugu vlasti, sama konstitutivnost naroda jer je BiH napravljena kao država Srba, Bošnjaka i Hravata, Hrvati nemaju realnog predstavnika. Mislim da će biti ogromna frustracija kod samih Hrvata- rekao je Stojaković.

On je ocenio da bi to moglo da dovede do tenzija u regionu, mada to Republici Srpskoj ide na ruku, ali da tenzije ne doprinose ničemu.

- Milorad Dodik je ozbiljan političar i ne verujem da će nasesti na provokacije Komšića, ali mu sigurno neće ostati dužan na verbalnom nivou - istakao je Stojaković.

Šef deska dnevnog lista "Blic" Ivan Jovanović smatra da je ključno pitanje kako će trojica izabranih predstavnika funkcionisati budući da imaju istoriju sukoba.

Jovanović je ukazao da je još otvoreno pitanje ko će biti predsednik RS.

- Moć srpskog poredstavnika u Predsedništvu ima mnogo manju moć nego predsednik Republike Srpske - dodao je Jovanović.

Novinar i pisac Vanja Bulić kaže da se pribojavao izbora u BiH, ali da je sve srećom proteklo u najboljem redu. Bulić je naveo da je za njega sada ključna tema uspeh naših odbojkašica.

#Bosna i Hercegovina

#Izbori

'