AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić prisustvovala je sinoć prijemu koji su organizovali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na prijemu, predsednica Vlade susrela se i sa predstavnicima američke administracije i razgovarala je sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Foto: Pink.rs

Brnabić je razgovarala i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, bivšim slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i drugim zvaničnicima.

Foto: Pink.rs

Sastanak predsednice Vlade Srbije sa predsednikom Švajcarske: Rešavanje pitanja Kosova i Metohije važno za budućnost Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić sastala se sinoć u Njujorku sa predsednikom Švajcarske Alenom Berseom. Brnabić je istakla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga Beograda i Prištine. - To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja - rekla je Brnabić. Srbija je sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno je važno za budućnost Srbije. Brnabić je rekla da je Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Ona je naglasila da je za Srbiju veoma značajna puna implementacija Briselskog sporazuma. - Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze - naglasila je Brnabić. - Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane - rekla je premijerka. Ona je dodala da je važno da budućim pokoljenjima ne ostavljamo zamrznuti konflik. Predsednica Vlade predstavila je u razgovoru najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja. Brnabić je naglasila da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu. Švajcarski model nudi rešenja koja možemo da primenimo i u Srbiji. - Važno je što po prvi put stvaramo osnovu za bolje povezivanje obrazovanja i privrede - istakla je predsednica Vlade. Brnabić se zahvalila na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pruža Srbiji, a posebno je značajna podrška SIPRU timu koji sada radi pri Kabinetu predsednice Vlade i koji se bavi pitanjima smanjenja siromaštva i socijalne inkluzije. Brnabić i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je među prioritetima obe zemlje. Brnabić je istakla da je organizacija Digitalna Srbija, sa kojom Vlada sarađuje na više važnih projekata, pre svega u oblasti kreiranja zakonodavnog ambijenta za osnaživanje IT industrije, digitalizacije i obrazovanja, osnovana u Cirihu, uz pomoć organizacije Digital Switzerland, što je još jedna spona dve zemlje.

Foto: Pink.rs

#Ana Brnabić

#Vlada Srbije

'