AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ne prestaje da se meša u unutrašnje stvari Srbije. Sada daje savete Hašimu Tačiju iznoseći laži i protivi se rešavanju kosovskog pitanja.

Naime, posle uspešne diplomatske ofanzive predsednika Aleksandra Vučića i celog rukovodstva Srbije, kada svet drugim očima gleda na rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji, Grabar-Kitarović pokušava da destabilizuje Balkan.

Hrvatska predsednica je izjavila da je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju posle susreta u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, "podsetila na principe Badinterove komisije o nepromenljivosti granica".

Grabar-Kitarović, kada je u pitanju Badinterova komisija zanemaruje činjenicu da se taj stav odnosi na republike bivše SFR Jugoslavije, ali i ne na pokrajine. Ta komisija nije se bavila Autonomnim pokrajinama unutar sastava Srbije, jer su one viđene kao teritorijalna celina Srbije. Ali, njoj očigledno ne odgovara stabilan Zapadni Balkan i jaka Srbija pa pored izvođenja ustaških pesama u Ujedinjenim nacijama želi da se na ovim prostorima još malo puca i proliva krv.

- Bilo je interesantno da razgovaram sa predsednikom Kosova (Hašimom) Tačijem o odnosima između Beograda i Prištine i o temi koja se čuje poslednje vreme o mogućnosti razmene teritorija. Mi smo po tom pitanju veoma pažljivi i prenela sam mu naše argumente i stavove kao i činjenicu principa Badinterove komisije da granice bivše Jugoslavije treba da budu uklesane u kamenu - kazala je hrvatska predsednica.

Predsednica Hrvatske je na temu dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine razgovarala i sa generalnim sekretaron UN Antoniom Guterešem tokom diskusijeo stanju u regionu Zapadnog Balkana.

Arbitražnu komisiju Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija pod nazivom Badenterova komisija, sastavio je Savet ministara Evropske ekonomske zajednice 1991. godine, kako bi Mirovna konferencija o Jugoslaviji dobila adekvatne pravne savete.

Jedan od zaključaka te komisije o granicama je da se "granice između Hrvatske i Srbije, Bosne i Hercegovine i Srbije, i eventualnih drugih susednih nezavisnih država ne mogu se menjati, osim uz slobodno postignut dogovor" i da "osim ako nije drugačije dogovoreno, bivše granice postaju granice zaštićene međunarodnim pravom".

#Hašim Tači

#Kolinda Grabar Kitarović

#Kosovo i Metohija

'