AKTUELNO

Glavna urednica srpske redakcije "Sputnjik", Ljubinka Milinčić, rekla je za emisiju Pravac, koja se emituje na televiziji Pink, da EU nije ispoljila da ima kapacitet da rešava probleme na evropskom tlu, kao i da nema dovoljno autoriteta da nametne poštovanje onoga što je dogovoreno u Briselu i što je potpisano Briselskim sporazumom.

- Ima jedan bitni politički aspekt, a to je da se utvrdi položaj Srbije. Predsednik Vučić želi da kroz razgovore i sa predsednikom Putinom i Si Đinpingom na neki način obezbedi leđa, jer čini se da sa druge strane to u Evropskoj uniji to ne uspeva. Pokušava da utvrdi podršku koju već godinama imamo u Savetu bezbednosti i da na taj način ojača pregovaračku poziciju Srbije - rekao je Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije.

Kako kaže, postoje ideje da se u rešenje problema oko KiM uključe i Rusija i Kina, ali kako kaže, za sada nema ništa konkretno na tom planu.

- EU nije ispoljila taj kapacitet da rešava probleme na evropskom tlu. Nema dovoljno autoriteta da nametne poštovanje onoga što je dogovoreno u Briselu i što je potpisano Briselskim sporazumom. Praktično, mi nemamo nikakvog ozbiljnijeg pomaka pri pronalaženju rešenja za KiM - rekao je Zečević.

Foto: TvPink Printscreen

On je rekao da, bez zajednice Srpskih opština mi smo daleko bez rešenja koje bi zadovoljilo srpsku stranu.

- Moskva stalno ističe dva stuba. Jedan je poštovanje Srbije u svemu tome. Da mi treba da vodimo računa o sebi i svojim granicama, ali i poštovanje zakona i Ustava UN, a to se svodi na Rezoluciju 12 44, i Rusi će to poštovati. Mi smo konačno shvatili da je naše rešenje u Ujedinjenim nacijama. Sve što donese zapad može da padne u vodu ako Rusija ili Kina stave veto - rekla je glavna urednica srpske redakcije Sputnjik, Ljubinka Milinčić.

Ona je istakla da Rusi ne učestvuju direktno u pregovorima, ali je u svesti svih onih koji donose odluku.

- Iako ne učestvuju, velike sile učestvuju u odlučivanju oko naše sudbine. Da bi se bilo šta menjalo u formatu pregovora moraju da pristanu svi. Bez Amerike se format ne može promeniti, ali bez Rusije se ne može doneti odluka - rekla je Milinčić.

Ona je istakla da Srbiji ne odgovara da dozvoli da se Rezolucija 12 44 ukine, ona je naglasila da je ona naša tapija na Kosovo.

Kada je poseta predsednika Vučića Kosovu i Metohiji, zapadni mediji su dosta prenosili i pisali o njoj. Zečević ističe da su posebno istakli deo govora koji se odnosio na Miloševića.

Foto: TvPink Printscreen

- Taj deo ih je izrazito zanimao. Mislim da oni pre svega idu na rezultat. Ali ne vidim još uvek spremu SAD i EU da „ zavrnu ruku“ Albancima. Neko Albancima mora da kaže da moraju da poštuju to što su potpisali, ali ja ne vidim da postoji volja da se nametne ta obaveza Albancima - rekao je on.

Milinčić je rekla da je susret Putina i Vučića potvrda jednog novog stava.

- Nešto se dogodilo. Vreme koje je potrošeno u pregovorima je išlo nama na ruku, to je nama na korist. Svet se brzo menja i sada se mora tražiti nešto novo, a to novo ne može da se rešava mimo Rusije i mimo Kine - rekla je Milinčić.

Ona je naglasila da, ako uspemo da ovu partiju barem remiziramo, bićemo na dobitku.

#Kina

#Ljubinka Milinčić

#Rusija

#Sputnjik

'