AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink smatraju da je teza da se Republika Srpska naoružava preko Srbije smešna i ocenjuju da Hrvatska predstavlja srpsku državu kao pretnju kako bi prikrila probleme koje ima.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost je gostujući u emisji "Novo jutro" ocenio da je antisrspaka politika ukorenjena u hrvatsko društveno biće.

- Oni su samo menjali formu tog delovanja, kompletan 20. vek je time obeležen - počeo je agresivnom formom još od Frankovih demonstracija, nastavio se zločinima u Mačvi, koje su činili hrvatski vojnici u austrougarskoj uniformi. Između dva svetska rata smo imali konstantne tenzije u okviru zajeničke države - naveo je Rajić.

Kako je dodao, Hrvati nikada nisu hteli da prihvate činjenicu da su ušli u zajedničku Jugoslovensku državu koja je trebalo da bude neka vrsta okončanja političkog puta za sve jugoslovenske narode i stvaranje zajedničke tvorevine.

- Srbi su smatrali da je to konačan politički cilj za njih, dok su Hrvati smatrali da je to samo usputna stanica do samostalne Hrvatske, koju su formirali na zločinu - naveo je Rajić.

Prema njegovim rečima i danas - 2018. godine, iako je Hrvatska članica EU i NATO saveza, Srba imaju manje od četiri odsto i oni nisu nikakav faktor u Hrvatskoj traže određenog neprijatelja u Srbiji, pokušavajući da sistemske probleme u svom društvu, padu ekonomije, odlazak samih Hrvata zabašure konstantom pretnjom Srbije.

Foto: RTV Pink

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" je govoreći o navodima da su Hrvati imali krticu u srpkoj delegaciji u Kini, rekao da mu to zvuči prilično verodostaojno jer Hrvatska ima jaku obaveštajnu službu.

- Međutim, ta teza oko naoružavanja RS je smešna. Oni se ne mogu naoružati preko Srbije, jer su sve oči uprte u Srbiju - naveo je Vujičić.

Mišel Zubenica iz Centra za proučavanje globalizacije za Novo jutro ukazuje da svaki put kada Srbija saopšti da planira kupovinu nekog oružja, zvaničnici u regionu - Sarajevu i Zagrebu reaguju kao da se Srbijia sprema za rat.

- Hrvatska je članica NATO i niko nije lud da je napadne. Srbija koja je vojno neutralna i kao takva  ima potrebu da se samostalno naoružava, jer iza nas ne stoji ni jedna sila - istakao je Zubenica.

#Hrvatska

#Srbija

'