AKTUELNO

Premijerka će danas prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, a biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra.

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na 73. zasedanju Generalne skupštine UN, od danas do 28. septembra u Njujorku, saopšteno je iz Vlade Srbije. U srpskoj delegaciji biće i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ana Brnabić obratiće se Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra.

Ona će danas prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, a biće i jedna od zvanica na ručku koji za šefove delegacija priređuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš u utorak, 25. septembra, a učestvovaće i na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN.

Premijerka će biti i jedan od učesnika poslovnog foruma "Blumberg global" u sredu, 26. septembra, a imaće i niz bilateralnih sastanaka sa svetskim liderima, između ostalih i s premijerom Holandije Markom Ruteom i predsednikom Švajcarske Alenom Berseom, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

U generalnoj debati učestvovaće neki od najuticajnijih svetskih političara i lidera, između ostalih, i predsednik SAD Donald Tramp, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Španije Pedro Sančes i mnogi drugi.

Glavna tema Generalne debate 73. zasedanja Generalne skupštine UN je "UN relevantne za sve ljude: Globalno liderstvo i podeljena odgovornost za mirna, jednaka i održiva društva".

Kao glavna pitanja izdvojena su unapređenje i bolje razumevanje sistema UN i jača podrška multilateralizmu, kao i implementacija odluka GS UN i pronalaženje efikasnog odgovora na izazove koji ugrožavaju mir, jednakost i održivost društva, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Učestvovaće takođe na sastanku na temu svetskog problema droga kojem će predsedavati američki predsednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele.

#Ana Brnabić

#Donald Tramp

'