AKTUELNO

Dobar geostrateški položaj i politička i vojna neutralnost napravili su od Srbije zemlju oko koje se otimaju svetske sile. Mudro vođena spoljna politika dovela je do toga da Srbija više nije zemlja koja stvara probleme, već zemlja koja nudi rešenja.

Brojni susreti srpskog državnog vrha sa svetskim liderima ukazuju da je za njih Srbija najvažnija država na Balkanu.

Predsednik Vučić se naredne nedelje sastaje sa Vladimirom Putinom, a samo tokom prethodnih petnaestak dana razgovarao je i sa predsednikom Kine i potpredsednikom Indije.

Narednih nedelja očekuje ga i sastanak sa predsednikom Francuske, dok će premijerka Ana Brnabić u Njujorku prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik Donald Tramp.

Srbija danas više nije problem, već deo rešenja. Naša država mora da bude pitana i da učestvuje u rešavanju svih pitanja na Balkanu. Ovo nije Srbija 90-ih i Srbija koja je samu sebe terala u izolaciju - kaže novinar Jakša Šćekić za Pink.

Foto: TV Pink

Analitičari smatraju i da je Srbija konačno počela da kapitalizuje povoljan geostrateški položaj. Na očigledno dobru poziciju u međunarodnoj politici utiče i to što rešenje kosovskog pitanja zavisi pre svega od Srbije i što su tu činjenicu poslednjih meseci prihvatili i u Vašingtonu.

Činjenica je da su se promenili ljudi koji su se bavili ovim delom sveta, da to više nije ekipa iz Klintonovog vremena, te da se drugačije govori o problemu i njegovim mogućim rešenjima. Iz Vašingtona stiže poruka da se Srbi i Albanci dogovore, a da će oni prihvatiti svako rešenje - ističe nekadašnji dopisnik iz Vašingtona Momčilo Pantelić.

Foto: TV Pink

- Ako Vašington kaže da će posštovati dogovor koji postignu Beograd i Priština, to je velika promena - ocenjuje Milan Mišić, nekadašnji dopisnik iz Vašingtona.

Foto: TV Pink

Interesi velikih sila su na našim prostorima često suprotstavljeni, a Srbija ima takvu poziciju da od nje zavisi sve što se tiče regiona.

- Na Balkanu Amerika sada ima više konkurenata: EU, Rusiju, Tursku, Kinu... - podseća Pantelić.

- Akcije Srbije su porasle i zato treba biti mudar i pametan. Veliki su to izazovi za srpsku spoljnu politiku - ističe Šćekić.

Sagovornici zaključuju da Srbiju, njeno mesto i uticaj u regionu preporučuju da bude centralna figura nastojanja velikih sila da ovde definišu svoj uticaj i da se, figurativno rečeno, otimaju o Srbiju.

Pročitajte još: NEBOJŠA BAKAREC: Đilas me je tužio jer dokon pop i jariće krsti! I kako neko bez ugleda i časti moće da tuži za povredu istog?

#Aleksandar Vučić

'