AKTUELNO

Kako za Pink ističu politički analitičari, Rusija Srbiju vidi kao samostalnu i nezavisnu državu što se najbolje može videti iz podrške koju daje po pitanju Kosova, a upravo će pitanje južne srpske pokrajine biti jedna od glavnih tema sastanka dvojice lidera u Moskvi.

Predsednik Aleksandar Vučić i prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin sastaće se u Moskvi 2. oktobra. Istovremeno će se, kako pišu mediji, održati i neformalni samit dveju zemalja na kojem će učestvovati ključni ljudi iz sektora odbrane, privrede i energetike.

Predstojeći sastanak pedsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina biće 13. susret dvojice državnika. Sastanak sa Putinom dolazi samo dve nedelje nakon što se Vučić u Kini sreo sa prvim čovekom ove zemlje.

- Poseta predsednika Vučića Moskvi pokazuje da su Srbiji danas otvorena vrata i u ovoj zemlji, i u Kini, i u drugim važnim centrima političke moći - ističe politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

U međunarodnoj areni Kina i Rusija podržavaju srpski suverenitet i nezavisnost i vide našu zemlju kao jaku i samostalnu. A upravo Vučić u Moskvu odlazi u vrlo delikatnom trenutku, kada je reč o naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja sa kosovskim Albancima, ocenjuju analitičari.

U momentu kada su kosovski pregovori zapeli i kada Zapad neće da predstavlja silu koja može da ukroti Albance i privoli ih na kompromis, to je jedna snažna poruka Zapadu da, ako nešto ne urade da svoju retoričku promenu politike pretvore u konkretnu koja bi prisilila Albance da se drugačije ponašaju, da Srbija onda može da se radikalno okrene nekoj drugoj strani. Ako nam zatvaraju put evrointegracija, ako nam ne daju ekonomske perspektive i uz to su krajnje negativni po pitanju Kosovai Republike Srpske, onda Srbija više nema tu šta da traži. Naravno, mi smo i dalje spremni da tražimo saradnju sa Zapadom i u tome ćemo imati podršku Rusije, ali nismo spremni na ucene - kaže analitičar Dragomir Anđelković za Pink.

Foto: Media Centar Beograd

Na ucene Srbija ne pristaje ni kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji. Upravo takve stvari rusko rukovodstvo ceni kod srpskog.

- Rusija Srbiju vidi kao samostalnu i nezavisnu državu što se najbolje može videti iz podrške koju nam daje po pitanju Kosova. Mislim da će centralno pitanje sastanka biti upravo pitanje Kosova - kaže Stanković.

Foto: Media Centar Beograd

Osim Kosova, na stolu će se naći niz drugih tema, od regionalne stabilnosti, unapređenja vojne saradnje do saradnje u oblasti energetike.

- Vojnotehnička saradnja i te kako ima i ekonomsku dimenziju, jer je Rusija spremna da sarađuje sa našom namenskom industrijom i, u okviru svog projekta modernizacije za narednih pet godina, spremna je da uključi srpske kompanije u razne visoko tehničke projekte. Rusija je za nas neizbežan faktor energetske sigurnosti, tako da svaka priča sa Moskvom ima i ekonomsku, energetsku i svaku drugu stranu - kaže Anđelković.

Poslednji susret Vučića i Putina bio je u maju, gde je predsednik Srbije bio prvi državnik sa kojim se Putin susreo nakon njegove inauguracije. Srpski predsednik je tada prisustvovao paradi pobede u ruskoj prestonici i u šetnji Besmrtnog puka, a sa ruskim rukovodstvom, osim o Kosmetu, razgovarao je i o nabavci vojne opreme.

Pročitajte još: VESIĆ: Đilas napada svaku investiciju u Srbiji jer njemu investicije nisu potrebne!

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin

'