AKTUELNO

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost rekao je da se dešavaju turbulencije unutar takozvanog kosovskog vođstva, i da svako od njih pokušava da svoju poziciju učvrsti.

- Ovih dana takozvani predsednik Kosova, Tači, pokušava da se na bilo koji način sretne sa Donaldom Trampom, pa čak ako je to moguće bar u hodniku, pri zasedanju Generalne skupštine UN-a. Pozicija Haradinaja u ovoj garnituri oko Trampa je u velikoj meri ugrožena i on pokušava ovom ratnom retorikom da očvrsti, odnosno da učvrsti te svoje pozicije i da se nametne kao neka vrsta lidera ispred kosovskih Albanaca - ocenio je Kajtez.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, ne treba da čudi šta Haradinaj radi i govori, ali je nedopustivo i neoprostivo ponašanje i ćutanje EU, koja ima ideju da bude medijator u razgovorima.

Saša Adamović, istoričar, povodom ćutanja EU rekao je da je nedavno Mari Lepen žestoko kritikovala EU, rekavši da to uopšte nije Evropa i da je EU ideološki konstrukt.

Foto: TvPink Printscreen

- Ona je rekla da EU takva kakva je šteti pravoj Evropi kakva bi trebala da bude. Ovo što se radi u EU koja se u toku godina pretvorila u jedan čudan geopolitički entitet koji se sada nalazi na jednom ozbiljnom raskršću i više ne zna u kom pravcu treba da krene - izjavio je Adamović.

On dodaje da je jedan od poslanika Alternative za Nemačku rekao da je priznanje nezavisnosti Kosova bila greška.

Veljko Nestorović, urednik rubrike svet u dnevnom listu "Alo" rekao je da se ne može ući u neku zemlju, odvojiti joj deo teritorije i reći to je u redu.

Foto: TvPink Printscreen

- Setite se koliki je bio pritisak da Crna Gora i Kosovo naprave demarkaciju granica, kada je osam hiljada hektara prebačeno Crnoj Gori, to je bilo u redu i to je normalno. Kada se to priča za Srbiju i Kosovo, odmah nastane problem - ocenio je Nestorović.

#Kosovo i Metohija

#Ramuš Haradinaj

'