AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je gostujući u Novom jutru da Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji, ali da nije optimista da će se to pitanje brzo rešiti.

Ljajić je naveo da bi se većina javnosti na nekom referendum verovatno izjasnila da status ostane kakv je trenutno verujući da će nam jednog dana biti lakše da rešimo taj problem.

- Čini mi se da je ovo kritična faza dijaloga. Do sada je pitanje Kosova u srpskoj javnosti bilo predmet dnevno političkih kampanja i uglavnom je koristilo strankama u izbornom procesu i za napad na vlast. Sada je ta loptica prebačena na Prištinu i tamo je mnogo više političkih i stranačkih prepucavanja - ocenio je Ljajić.

U Prištini nema nikakve saglasnosti, dodao je Ljajić i primetio da i u Prištini kao i u Beogradu postoje ljudi koji su za zamrznuti konflikt.

Kako je dodao, nema nikakvog saglasja ni u međunarodnoj zajednici - Vašingtonu, Moskvu, Berlinu, Londonu, što dodatno komplikuje rešavanje pitanja.

- Iskreno nisam optimista da ovo pitanje može brzo da se reši, uprkos spremnosti koju je Beograd pokazao - zaključio je ministar i dodao da nema pozitivnog odgovora sa druge strane.

Mala Srbija u fokusu pažnje velike Kine

Govoreći o poseti predsednika Aleksandra Vučića, Ljajić ističe da je sam čin posete je od ogromne važnosti za Srbiju - jedna mala Srbija u fokusu pažnje jedne velike Kine.

Kako je dodao, Srbija se pozicionirala kao važna regionalna tačka, regionalni hab za kineske investicije u ovom delu Evrope, a to je prilika koja se samo jednom ukazuje.

Prema njegovim rečima, Srbija se sada pozicionirala i na turističkoj mapi Kine, što otvara vrata da veći broj kineskih turista dolazi u Srbiju. Ministar Ljajić je podestio da je u prvih sedam meseci Srbija imala više kineski turista, nego cele prošle godine.

Od početka godine do jula bilo je 56.000 turista, a u prošloj godini 51.000, rekao je Ljajić i dodao da ćemo ako se taj trend nastavi imati uskoro 100.000 turista.

- Ceo svet se bori za privlačenje kineskih turista, koji su najbrojniji, ali i među najplatežnijima. Oni posle Amerikanaca najviše troše na turistička putovanja, to je jedna ogromna šansa koja nam se otvara - naveo je Ljajić.

Brojni sporazumi prethode smanjenju cena rominga

Ministar Ljajić kaže da se niže cene rominga ne mogu očekivati uskoro u Srbiji, jer tome mora da prethodi potpisivanje nekoliko sporazuma. Kako je objasnio, prvi preduslov, na kome insistira EU, je potpisivanje sporazuma svih šest ekonomija Zapadnog Balkana, a potpisani su sporazumi sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom. Ljajić je rekao da je potrebno da se potpiše i sporazum u koji će biti uključeni i Albanija i Kosovo. - Očekujem da ta faza bude završena do kraja godine ili na proleće - rekao je Ljajić i napomenuo da posle toga sledi potpisivanje sporazuma sa EU, što bi značilo i postepeno skidanje cena roming usluga za internet.

Govoreći o izvoru robe, Ljajić je rekao da je najveći paradoks to što imamo probleme samo u regionu.

- Kada izvozimo robu u zemlje EU nema čekanja na granicama - naveo je Ljajić i dodao da se prosečno čeka 20 sati.

Prema njegovim rečima, čekanje nas košta 800 miliona dolara, koliko su administrativni troškovi čekanja na granici.

Ljajić je objasnio da čekanje povećva cenu robe za šest odsto, što vas čini nekonkurentnim kada se takmičite sa proizvođačima iz zemalja EU.

- Svaki proizvod je šest odsto skuplji samo zato što gubite čekajući i plaćajući neke administrativne troškove - naveo je Ministar i najavio da će sutra biti potpisan sporazum sa turskom kompanijom koja treba da izvodi radove na auto-putu Beograd- Sarajevo.

#Kosovo

#Rasim Ljajić

'