AKTUELNO

Nakon poruka da Kina želi jaku i stabilnu Srbiju predstavnici pojedinih zemalja iz regiona oglasili su se provokacijama, na šta je Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, izjavio da je interes zemalja Balkana da se što bolje povežu, kao i da ovakvim komentarima nikom ne čine dobro.

Naime, Andrej Plenković je izjavio da put Srbije ka EU vodi preko Zagreba, a Bakir Izetbegović da Srbija hoće mir, a naoružava se.

Krstić je komentarišući izjave Plenkovića i Izetbegovića, rekao za Novo jutro Televizije Pink da ovo što se prethodnih dana dešavalo u Kini nije događaj koji je vezan samo sa Srbijom i Kinom, već da je to jedna multilaterala koja se ticala ekonomskih odnosa Kine sa ostatkom sveta i da im nije niko branio da dođu.

- Mi smo tu bili jedan od zainteresovanih partnera za saradnju, tako da niko nije njima branio da uzmu svoj deo kolača, da ostvare svoje interese tamo. Mislim da je predsednik eksplicitno govorio o tome da je pokušavao da nagovori komšije iz Hrvatske da zajedno nastupamo u nekim projektima i da učinimo da osovina Beograd - Zagreb bude što prohodnija i da bude što bitnija za transport, za saobraćaj - kazao je Krstić.

Kako dodaje, Hrvatska se napravila gluva na taj predlog, a interes zemalja Balkana je da se što bolje povežu.

Foto: TvPink Printscreen

- Hrvatska stalno pokušava da sebi pribavi status nebalkanske zemlje, koja je tu slučajno bila u vezi sa Srbijom. Danas je interes svih zemalja Balkana da se što bolje povežu, da se što više ukinu carinske barijere, da roba ne stoji, to je životni interes svih koji ovde žive - istakao je Krstić.

Prema njegovim rečima, kada predsednik Vučić kaže da nam je potreban dogovor o nekoj bescarinskoj uniji, to nije nikakva viša matematika, već nešto što je vidljivo golim okom, svima potrebno i neophodno, kao i da većina ostaje gluva na te predloge.

- Zašto njima treba da ostanu gluvi na te predloge, da li im zaista treba da Srbija uvek bude ta zemlja koja je kriva za sve, koja izvozi nestabilnost, da bi oni u takavoj postavci stvari bili bolji, jer su sami sebe dugotrajnom kampanjom ubedili sebe da smo mi potencijalni hegemon, siguran sam da je razlog ponešto iz svega toga - izjavio je Krstić.

Kako dodaje, oni takvim odnosom prema Srbiji ne čine dobro ni sebi ni nama.

Komentarišući poslednju izjavu Izetbegovića u kojoj pominje naoružavanje i širi strah, Krstić kaže da je ta izjava data u toku izborne kampanje u Bosni.

- Sada bi se trebalo setiti izborne kampanje u Hrvatskoj koja je takođe obilovala srbofobijom, a setite se i serije izbora koje smo imali prethodnih godina, i toga da li je iko od osvajača najvećeg broja glasova, išao na izbore sa antibošnjačkim, antihrvatskim ili antialbanskim porukama. Ja ne da se toga ne sećam, nego tvrdim da u Srbiji toga više nema - naglašava Krstić.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije prof. dr Dejan Miletić rekao je da te reakcije iz regiona i postojeću situaciju posmatra sa žaljenjem, kao i da su pomenuta rukovodstva ostala u dvadesetom veku.

Foto: TvPink Printscreen

- Ta rukovodstva kao da su ostala u dvadesetom veku, ide modernizacija, ide razvojna priča. Srbija ima principijelnu politiku koja je obeležena mirovnim pogledom na region i budućnost regiona sa jedne strane, a sa druge strane razvojnom strategijom, stalno gledamo da ubrzamo razvoj, ne samo naš, nego i regionalni. Sve ovo što se u Kini dogodilo je u stvari od regionalnog značaja - ocenio je Miletić.

Prema njegovim rečima, još jedan investicioni takmac je u regionu i ti, kako kaže, investicioni kraci sežu do svih, ako su spremni i ako znaju da realizuju stvari i ubede Kinu da će realizovati ono što dogovore.

- Srbija je to uspela u kontinuitetu i to poverenje koje ima od strane Kine nije stečeno preko noći - kazao je Miletić.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš rekao je da u ovom trenutku Srbija ima punu pažnju međunarodne zajednice i puno poštovanje zapadnih partnera i velikih sila.

Foto: TvPink Printscreen

- U ovom trenutku Srbija se uvažava, nije više ono što je ranije bila, nismo više loši momci, kako su navikli u regionu i u svetu i to je teško da se razume u okruženju - ocenio je Dragaš.

Kako dodaje, predsednik Vučić je imao sastanke na najvišem nivou sa predsednikom i premijerom Kine, a ostali to nisu imali.

- Teško je da objasne u Hrvatskoj, koji imaju potpuno ispraznu politiku, koja se svodi na komentare o Srbiji, a o Izetbegoviću je besmisleno govoriti, jer on najbolje zna samo porodični biznis svog oca, drugo i ne zna. Njemu su sukobi i ratovi nešto u čemu se najbolje snalazi, u tome je stručnjak i time se bavi - istakao je Dragaš.

#Nebojša Krstić

#region

'