AKTUELNO

Kako navode mediji, poseta bi, kako se očekuje, u Srbiju da dovede nove investitore i sveži kapital, te dodatno učvrstiti i unaprediti već započete projekte.

Mediji u regionu beleže višednevnu, inače, veoma uspešnu posetu delegacije Srbije NR Kini, koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić, bez komentara i ocena, uglavnom uz opasku da je toj poseti u srpskim medijima poklonjena veoma velika pažnja.

Hina je prenela da je poseta brojne političko-privredne delegacije Srbije, u kojoj su ministri finansija, energetike, građevinarstva i saobraćaja, dugo pripremana i trebalo bi - kako se očekuje - u Srbiju da dovede nove investitore i sveži kapital, te dodatno učvrstiti i unaprediti već započete projekte.

Navode da je u direktnim uključenjima za srpske elektronske medije, Vučić potpisane ugovore sa kineskim partnerima opisao kao velike privredne inekcije koje će "dramatično" promeniti ekonomsku poziciju Srbije.

Hina podseća da Kina zasad u Srbiji ima "tek dve direktne investicije: za 46 miliona evra kupljen je višegodišnji gubitaš - Železara Smederevo, uz obavezu ulaganja još 158 miliona i fabrika kablova "Mei ta" u Obrenovcu, kao investicija od 60 miliona".

Napominju da bi aktuelna poseta Kini trebalo da formalno zaokruži još dve velike akvizicije - partnerstvo i dokapitalizaciju Rudarsko-topioničarskog bazena Bor (RTB) i otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu.

Navodi se i da iz poruka predsednika Vučića, koje je do sada poslao iz Kine, može izdvojiti ocena predstavnika saveza kineskih firmi koji smatra da je "velika stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju", jer ta najavljena poseta "jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju", penela je Hina.

Posetu političko-privredne delegacije Kine zabeležila je i Aldžazira Balkans, koja konstatuje da Kina postaje važan partner Srbije, a da predsednik Vučić se nada pomoći u tehnološkom razvoju zemlje.

Pozivajući se na izveštaje srpskih međa, Aldžazira prenosi da je Vučić rekao da se dugo pripremao za razgovor sa kineskim kolegom, nakon posete KiM, ali da je sve jedno imao veliku tremu.

Preneli su i da je Vučić rekao da je zamolio kineskog predsednika za pomoć i podršku za dodatno visokotehnološko unapređenje Srbije, odnosno za inovativne tehnologije i veštačku inteligenciju.

Radio Sarajevo je registrovao posetu srpske političko privredne delegacije, na čelu s Vučićem Kini, uz podsećanje da je još ranije najavljeno da će tom prilikokm biti verifikovan specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora, kojima će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, u vidu investicije od 1,46 milijardi dolara, uz 350 miliona dolara za dokapitalizaciju kompanije, obezbediti i kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija u vrednosti do 1,5 milijardi dolara.

Pozivajući se na informacije Tanjuga, Radio Sarajevo je preneo da je Kina kao investitor već značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, svojevremeno je "spasila" Železaru u Smederevu, a uoči predsednikove posete, kineska kompanija Zijin Mining Group izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Zagrebački Jutarnji i hrvatski Poslovni su izvestili da bi Kinezi u Srbiji mogli da proizvode leteće automobile, te da je novinare o tome izvestio predsednik Vučić.

Pročitajte još: VUČIĆ: Srbija i Kina su večni prijatelji, to je danas potvrdio i premijer Li. Tražio sam pomoć u modernim tehnologijama i inovacijama

#Aleksandar Vučić

#Mediji

#region

'