AKTUELNO

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang istakao je u intervjuu Televiziji Pink da je Kina dočekala predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao starog prijatelja.

Prema njegovim rečima, od posete kineskog predsednika Srbiji, bilateralni odnosi dve zemlje podignuti su na viši nivo.

- Oduvek imamo dobre prijateljske odnose, ali od tada su podignuti na viši nivo. Srbija je prva zemlja sa kojom je Kina potpisala sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu - istakao je Mančang.

On je dodao da mu je velika čast što je ambasador u Srbiji, te da je zadvoljan jer je kineski predsednik prihvatio poziv da ponovo poseti Srbiju.

- Posebno sam srećan što su u poslednje četiri godine odnosi naglo unapređeni. Kina je iskreni prijatelj Srbije i Srbija je naš iskreni prijatelj. Kineska spoljna politika podrazumeva da uvek poštuju tuđu zemlju, bez obzira na broj stanovnika, veličinu, razvijenost…ako hoće prijateljske odnose uvek je dobrodošla - naveo je Mančang.Prema njegovim rečima, Kinezi nikada neće zaboraviti kada je pre 40 godina Kina počela otvaranje prema svetu Beograd nam je mnogo pomogao. On se zahvalio radnicima u Srbiji koji nesebično daju svoj doprinos radu kineskih kompanija.

- Najuspešniji primer saradnje naša dva naroda je Železara u Smederevu. Očekujem još ovakvih uspešnih saradnji - dodao je Mančang.

Foto: RTV Pink

Diplomata Zoran Milivojević posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini potvrdila je to strateško partnerstvo, koje je osnov političkih i svih drugih odnosa između Srbije i Kine i produbila ga potpisivanjem ovih ugovora.

- Sve što je dogovoreno u ekonomskom simislu, ima pretpostavku u stabilnosti političkih odnosa i mislim da su dva lidera juče potvrdila to strateško partnerstvo i potrebu da se ono produbljuje. Prvi put smo imali vojnu dimenziju što pokazuje da se ti odnosi multipliciraju - naveo je Milivojević.

On je ukazao da na globalnom planu imamo tri svetske sile od kojih je jedna Kina.

- Ono što Srbiju preporučuje za Kinu jeste njena politička nezavisnost i vojna neutralnost koju Srbija nudi i koji Kini potpuno odgovaraju u njenim strateškim inetersima - dodao je Milivojević, napomenuvši da Srbijia može da računa na podršku Kine u Savetu bezbednosti posebno imajući u vidu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Foto: RTV Pink

Istoričar Nemanja Starović je istakao da nema nikakve posebne tajne kada se govori o tome kako je Srbija privukla sve te investicije, jer imamo ekonomsku i političku komponentu koje su se dobro poklopile.

- Uspeli smo da napredujemo za skoro 50 mesta na duing biznis listi, gladni smo investicija, da omogućavamo najbolje moguće uslove za sve investicije iz inostranstva. Svi mi govorimo o višedecenijom tradicionalnom prijateljstvu sa Kinom, ali smo u poslednjih nekoliko godina pokazalo das mo otišli mnogo dalje od tapšanja po ramenu - naveo je Starović.

Za Peking je, prema njegovim rečima, važno to što je Srbija u potpunosti nezavisna suverena država koja sama donosi odluke.

#Kina

#Poseta

'