AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Tjenđinu da je veoma važno što je predsednik Kine Si Djinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju jer je to signal investitorima da ulažu u našu zemlju.

Vučić je danas u Tjenđinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma „Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao „letnji Davos" a potom i svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Vučić je, nakon ručka, ukazao da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije - ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među 500 najvećih u svetu.

- Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju.

Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća aviokompanija i drugi.

Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.

Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".

- Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju - primetio je on.

#Aleksandar Vučić

#Investitori

#Kina

#Srbija

'