AKTUELNO

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković ističe da se, prema prognozama, očekuje da nezaposlenost u Srbiji za manje od godinu i po dana padne ispod deset procenata, što je nezabeležen rezultat. Poseta predsednika Vučića Kini znatno će doprineti da ovaj rezultat bude ostvaren, a pomoći će u razvoju celokupne ekonomije Srbije.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković ističe da je reč o značajnoj poseti koja donosi još novih investicija, potpisivanje brojih ugovora i rešenje za RTB Bor koje će doneti napredak celoj istočnoj Srbiji. Podsetio je i na investiciju za Zrenjanin i istakao da je ovo potvrda da će Srbija u budućnosti biti most Kine prema zapadnoj Evropi.

- Kina se širi i ka centralnoj Evropi, a Beograd je jedna od ključnih tačaka. Srbija je u velikoj ofanzivi ekonomske diplomatije i moći ćemo da očekujemo još investicija, radnih mesta i najveći rast u Evropi. U roku od godinu ili godinu i po dana očekujemo da će nezaposlenost pasti ispod 10 odsto, što je istorijski uspeh za Srbiju. To i jeste politika predsednika Vučića: radna mesta, bolji život za naše građane, veće plate i penzije - kaže Marinković za Pink.

Foto: TV Pink

Odgovorni urednik dnevnog lista "Srpski telegraf" Boris Vuković ističe da je značajna saradnja Kine i Srbije u vojnoj industriji. Dve zemlje će zajedno proizvodniti rakete, a ovo je značajno za našu namensku industriju, smatra Vuković.

- Razvijanje vojne industrije značajno je i zbog stabilnosti države. Nećemo da ratujemo, ali niko se neće usuditi da krene na nas kada zna kakvo nam je naoružanje i koliko smo ozbiljna država - smatra Vuković.

Foto: TV Pink

Saradnja sa Kinom odvija se na ekonomskom i vojnom planu, podseća prednik političke rubrike u dnevnom listu "Informer" Milan Dobromirović. Ugovori potpisani u Kini vredni su oko tri milijarde dolara, a taj novac biće raspoređen na energetiku, infrastrukturu, nova radna mesta...

Foto: TV Pink

Razvija se i strateška vojna saradnja, a ako Srbija dobije borbene dronove, smatra, to će biti dobra vest i politički signal da imamo jaku vojsku.

- Time razvijamo i svoju namensku industriju, vežbamo naše iženjere, vojnike, stručnjake i otvaraju nam se nova tržišta - kaže Dobromirović za Pink.

Foto: TV Pink

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Vladimir Marinković

'