AKTUELNO

Srbija nastavlja rad na tome da ubedi svoje prijatelje i partnere da podrže rezultat dijaloga Beograda i Prištine, jer to će biti jedino kompromisno i održivo rešenje, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističući da "ništa iznuđeno i nametnutno neće doprineti dugotrajnoj stabilnosti regiona".

- Konstruktivna pomoć je uvek dobrodošla, ali ne i opstrukcija. Ako je Srbija prihvatila cenu za svoje pogrešne odluke, mislim da i druge zemlje treba da ukinu inerciju u svojoj međunarodnoj politici, jer se vremena menjaju. Nema više prostora za auto-pilota u politici - rekao je Dačić u intervjuu za magazin "Diplomacy & Commerce".

On je napomenuo da je rano je govoriti o ishodu dijaloga Beograda i Prištine, ali je dodao da smo konačno došli u fazu razgovora o modalitetima održivog rešenja, i zato su očekivanja o ishodu dijaloga velika.

- Mislim da je Srbija dokazala da je spremna da vodi suštinski dijalog za trajno rešavanje pitanja Kosova i Metohije, ali kroz postizanje održivog kompromisa. U tom smislu za Srbiju je neprihvatljivo da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije kao ishod dijaloga, jer se onda tu ne radi o dijalogu za postizanje trajnog rešenja, već u prihvatanju politike svršenog čina Prištine i dela međunarodne zajednice, što ponavljam, Srbija sa time ne može da se saglasi. Takođe, za Prištinu je neprihvatljivo da dobije širu autonomiju u okviru Srbije. Dakle, to su sigurno dve opcije koje nisu tema razgovora - istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "svedoci smo da jedna od članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ne podržava, ili ništa ne doprinosi dogovoru Beograda i Prištine, zapravo čini sve da do njega ne dođe".

- Ipak, takođe smo svedoci promene stavova dela međunarodne zajednice, ili bar uzimanja u razmatranje različitih predloga koji su na stolu - dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao I da smo svedoci turbulentnih vremena - Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, američka administracija pravi ozbiljne zaokrete u svojoj spoljnoj politici, Rusija nije više nejaka kao devedesetih, a kineska ekonomija ozbiljno postaje konkurent Zapadu.

- Svet se menja, ali moramo i mi uporedo s njim. Da shvatimo promene, uhvatimo korak s njima, ali, pre svega, da radimo na sebi samima i našem društvu - rekao je on.

Povodom situacije u regionu, Dačić je, upitan za odnose sa Hrvatskom, rekao da, iako imamo različito viđenje prošlosti, ne vidi razloge za bilo kakva sukobljavanja u budućnosti.

- Nemamo bilo kakve interese koji mogu biti protivrečni u budućnosti. Ja stalno ponavljam da iza papira, naših reči i unutarstranačke ili unutrašnje politike stoji život običnog čoveka, njegova svakodnevnica - a to je posao, to je infastruktura, obrazovanje koje mu pružamo, kultura koju mu omogućavamo… Naši narodi su isprepletani i nemamo taj luksuz da ne mislimo na naše građane i njihove porodice - kaže Dačić.

Upitan koliko bi verovatni ulazak Makedonije u NATO predstavljao izazov za srpski stav o neutralnosti, on je rekao da Srbija nema nikavih aspiracija za ulazak u bilo kakve vojne saveze, pa ni u NATO.

- Što se tiče članstva Makedonije u NATO, Srbija poštuje spoljnopolitičke prioritete drugih država, kao što očekuje da se njeni prioriteti na isti način razumeju i poštuju - dodao je on.

Na pitanje da li su mogućnosti da prve balkanske zemlje postanu članice Evropske unije 2025, godine, danas postale stvar prošlosti, on je podsetio da tempo pristupanja Srbije u velikoj meri zavisi i od dijaloga Beograda i Prištine, koji se trenutno nalazi u ključnoj fazi.

- Pristupanje Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije - rekao je Dačić i izrazio nadu da će se dinamika pregovora ubrzati, kao i da će - u skorijoj budućnosti biti otvorena sva pregovaračka poglavlja za koja su stvoreni uslovi i da će Srbiji biti omogućeno da usredsređenošću i zalaganjem iskoristi okvirni rok za pristupanje do 2025. godine - rekao je Dačić.

Upitan šta su spoljnopolitički prioriteti Ministarstva spoljnih poslova u narednom periodu, on je rekao da je to svakako rad na održavanju, ali i produbljivanju odnosa sa svim našim partnerima i prijateljima, čak i sa onima sa kojima ne delimo uvek ista mišljenja niti imamo iste interese.

- Kao rezultat kontinuiranih napora na planu očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije kroz predstavljanje naše argumentacije utemeljene na međunarodnom pravu i Povelji UN, izdvajaju se povlačenje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Surinama, Burundija, Liberije i Papua Nove Gvineje. I naravno nastavljamo s aktivnostima na planu povlačenja JPNK - istakao je on.

#Ivica Dačić

'