AKTUELNO

Predsednik Srbije sastao se danas sa indijskim potpredsednikom Venkajem Naiduom. Nakon tet-a-tet sastanka, srpski predsednik se zahvalio Indiji na odluci da ne prizna jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova i poručio da Indija može da računa na podršku Srbije u međunarodnim institucijama.

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu započeo je danas zvanične sastanke u okviru posete Srbiji susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je priredio svečani doček ispred Palate Srbija.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije istakao je da će, ne samo prošlost, već i budućnost, da krasi odnose Srbije i Indije, zemlje koja je Beograd uvek podržavala u očuvanju svog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

Vučić je, nakon sastanka sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom, naglasio da je Indija istinski i iskren prijatelj, za kojeg je uveren da će u budućnosti moći da se ostvari još bolja saradnja u interesu obeju zemalja i naroda.

- Srbija danas želi da čestita Indiji, predsedniku, premijeru, na izvanrendim ekonomskim rezultatima koji su impresivni. Zemlji koja je uvek među prve tri po stopi rasta, koja se dramatično menja na bolje. Koja je uspela da menja pogled Azije i celog sveta ka sebi - kazao je on.

Foto: Tanjug

Vučić se zahvalio Indiji na jasnoj odluci te zemlje da plodrži teritorijalni integritet Srbije.

- Mi prijatelje poštujemo i cenimo. Nikome se ne dodvoravamo. Vodimo svoju nezavisnu politiku čuvanja suverenita, srpske otadžbine. Indija može da računa, s tim u vezi, na podršku Sbrije u brojnim međunarodnim institucijama, kao što su UN, na našu podršku i glas, kao što smo mi mogli uvek da racunamo na podršku Indije po pitanju vitalnih interesa Srbije - rekao je on.

Vučić je istakao da je imao veoma važne razgovore sa potpredsednikom Indije, koje će nastaviti na Poslovnom forumu, u cilju razvoja naših ekonomskih odnosa.

- Uspeli smo ove godine da uvećamo našu trgovinsku razmenu, koja je došla na nivo od 200 miliona dolara. Ona mora biti veća. Razgovaraćemo o saradnji u više oblasti. Ukinuli smo vize za građane Indije, i nadamo se uspostavljanju vazdušnog saobraćaja - rekao je on.

Ocenio je da postoje široke oblasti saradnje, posebno u poljoprivredi i farkaciji.

- Mnogo toga očekujemo od indisijskih investtora u oblasti digitalizacije, softvera, dodatnoj industrijalizaciji Srbije, kao što sam siguran da će naši investitori biti sve zainetresovaniji za ulaganje u Indiju - rekao je on.

Vučić je kazao da ćemo iz godine u godinu videti pomake u saradnji.

On je rekao da je dosta naučio od gosta iz Indije, a posebno kako da našu malu zemlju još stabilnije postavimo u celom svetu.

- Hvala što ste Srbiju primetili na mapi sveta i vodite računa o njoj, a mi ćemo se postarati da Indijci što više zavole Srbiju - poručio je predsednik Vučić.

Kazao je da je počastvovan zbog ove posete, i podsetio da je ovo jedna od najvažnijih poseta u bilateralnim odnosima, jer je prethodna bilateralna poseta jedne indijske delegacije bila 1989, kada je u Beograd došao Radžif Gandi.

Takođe je ukazao da je poslednji put jedan potpredsednik Indije posetio Srbiju 50-tih godina, i da su dve zemlje imale uspešnu saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

Potpredsednik Indije poručio je da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i istakao da ni ne razmišlja o menjanju stava po tom pitanju. Naidu je konstatovao prijateljske i srdačne odnose dve zemlje, uz uverenje da će oni dalje jačati, posebno u oblasti ekonomskih, ali i svih drugih oblasti.

Srbija je prva zemlja na početku njegovog obilaska Evrope. Oduševljen je, kaže, našom zemljom i divnim ljudima.

- Imate divne ljude, koji su, uz sposobno rukovodstvo, uspeli da razviju ovu zemlju u jednu važnu zemlju - rekao je indijski potpredsednik.

"Indija podržava suverenitet i integritet Srbije"

Indijski potpredsednik je ukazao da dve zemlje imaju istorijske i specijalne odnose, kao suošnivači Pokreta nesvrstanih, odnose zasnovane na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci, te podsetio da obe zemlje obeležavaju 70 godina od uspostvljanja diplomatskih odnosa. Kako je naveo, srećan je što su pošte Indije i Srbije izdale specijalne markice povodom tog jubileja.

Rekao je da je sa predsednikom Srbije imao razgovore o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa i regionalnim pitanjima od zajedničkog inetersa i da su iskazali posvećenost da i dalje rade razvijanju i produbljivanju prijateljskih odnosa , a posebno u ekonomskoj saradnji.

On je kao glavne aspekte naznačio saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, odbrane, IT, nauke, turizma. . . i izrazio zadovoljstvo investicijama indijskih kompanija u Srbiju.

Pozdravio je i današnje potpisivanje dva sporazuma, a posebno u oblasti vazdušnog saobraćaja naglasivši da će to umnogome pomoći povećanje broja turista sa obe strane, što povlači i vehu razmenu i ljudi i dobara i jača sve veže.

Kako je istakao, Srbija i Indija imaju blisku saradnju u UN, a posebno je naglasio značaj saradnje u borbi protiv terorizma, za koji je rekao da nema religiju i da je globalna pretnja, protiv koje treba da se svi zajedno borimo.

- Vaš predsednik je rekao da je Srbija mala zemlja. Ne, nije. Možda po veličini, ali je njen narod visok i ima i visokog predsednika - našalio se Naidu i dodao da je siguran da su stremljenja naroda ispunjena i da će Srbija dalje da se vine u visine i nastavi proces razvoja.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije rekao je da je sa potpredsednikom Indije razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane, što je ocenio veoma važnim.

On je naveo da naše javno preduzeće Jugoimport SDPR već tri godine zaredom vodi razgovore u Indiji, da su potpisani određeni predugovori, i da će se nastaviti sa saradnjom.

- Verujem da ćemo postići visoke ciljeve povodom vojno-tehničke saradnje. Postoji mnogo prostora u toj oblasti za saradnju, gde mozemo da postignemo napredak, u vojno obrazovnom i vojno zdravstvnom delu - napomenuo je Vučić.

On je istakao da bi unapređenje saradnje u oblasti odbrane uticalo i na povećanje trgoinske i tehnoloske razmene dve zemlje.

Foto: Tanjug

Predsednik se, na kraju zajedničke konferencije, izvinio javnosti zbog greške koju je napravio u petak uveče, govoreći na pres konferenciji o nesreći koja se dogodila na gradilištu Beograda na vodi i statistici koja se tiče tih nesreća u Americi.

On se izvinio što je tom prilikom izneo podatak da u SAD na svakih 10 sekundi ginu perači prozora, što je, kako je danas objasnio, dobio kao informaciju, a zapravo je reč o sadržaju sa jednog šaljivog sajta.

- Bio sam umaran, normalno je da grešite. To što je to bila glupost i što sam ispao glup bilo je bez loše i bez zle namere - rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa potpredsednikom Indije.

Istakao je da za grešku nisu krivi njegovi savetnici, nego on, da mu je zbog toga neprijatno, ali da je smatrao da mora da se izvini javnosti zbog toga.

Svoj tim savetnika je pohvalio: “Oni dobro rade, uvek su pobeđivali i uvek će pobeđivati”.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Srbija i Indija potpisale dva sporazuma

Srbija i Indija potpisale su danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Indije Venkaja Naidua, dva važna bilateralna sporazuma, koja treba da omoguće i pospeše saradnju dve zemlje.

Sporazum o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina potpisali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ambašador Indije Subrat Batačardži.

Foto: Tanjug

Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Vlade Srbije i Vlade Indije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastructure Zorana Mihajllović i ambašador Indije Batačardži.

Foto: Tanjug

Pročitajte još: Potpredsednik Indije Naidu doputovao u Beograd (FOTO)

#Aleksandar Vučić

#Indija

'