AKTUELNO

Cilj predloga zakona o formiranju takozvane kosovske vojske jeste da se izazovu tenzije i isprovociraju Srbi, a to je dokaz da Priština diskriminiše srpski narod na Kosovu i Metohiji, smatraju sagovornici Televizije Pink.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić smatra da je cilj predloga zakona o formiranju takozvane kosovske vojske da se izazovu tenzije nakon posete predsednika Srbije Kosovu, ali i da se skrene pažnja javnosti sa dijaloga Beograda i Prištine.

- Bez saglasnosti poslanika Srpske liste (u kosovskoj skupštini) i izmene Ustava, nemoguće je izvršiti transformaciju bezbednosnih snaga Kosova - naglasio je Simić.

On je istakao da prištinska strana na sve moguće načine pokušava da izbaci Beograd iz dijaloga, da isprovocira srpski pregovarački tim, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgubi strpljenje i kaže da je nemoguće pregovarti sa ljudima koji pet i po godina nisu ispunili ono na šta su se obavezali pre EU.

- I da to bude argument za njih da kažu mi bi pregovarli, ali je Beograd je ljut i oni neće. Po ko zna koji put Beograd bi bio taj koji opstruira pregovore i to je karta na koju igraju - dodao je Simić.

Cilj je i da se izazove nekontrolisana reakcija Srba na KiM koja bi opravdala upotrebu sile protiv njih. Gde bi Srbi predstavljeni kao loši momci

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM ocenjuje da ovaj postupk Prištine pokazuje punu nespremnost albanske strane da srpski narod i njegove političke predstavnike tretira ravnopravno.

Kako je naveo, oni nastavljaju da se ponašaju tako što diskriminišu srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Takvo ponašanje pokazuje i nespremnost da se postigne sporazum o konačnom status Kosova i Metohije. Izgleda da Haradinaj i ostali štiteći svoje interese ostaju potpuno zarobljeni u prošlosti i nikako da prihvate stav SAD koje su svakako najuticajnije kada se govori o događajima na KiM da oni žele da se dogodi sporazum - naveo je Drecun.

Kako je zaključio, prištinski političari se o daljim koracima konsultuju se sa vrhom albanske mafije.

- Trampova administracija sada kaže da se Srbi i Albanci treba da se dogovore kako će biti rešeno kosmetsko pitanje, ne može proći njihova, a ni naša priča, jer su to dve suprotstavljene priče, nedodirljive pozicije. Amerikanci imaju praktičan stav - dogovorite se jer je ovakva situacija neodrživa - Kosovo nema perspektivu jer ne može da postane ni članica EU, ni UN, crna je rupa zbog organizovanog kriminala....Oni pokušavaju da preokrenu situaciju sa nemerom umanjenja geopolitičkog pristustva Rusije na Balkanu  - dodao je Drecun.

#Igor Simić

#Milovan Drecun

'