AKTUELNO

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak, izjavio je da je jedino rešenje kosovskog problema ono koje iznosi predsednik Vučić, to jest dijalog i postizanje kompromisa i da bi se tako učvrstio čitav region.

Krstić je za emisiju Svitanje rekao da je potreban dijalog i rešenje kosovskog pitanja, ali da pored ohrabrujućih poruka iz SAD-a i drugih strana mi i dalje nemamo dogovor na vidiku, i istakao da je potrebno postizanje dogovora, koji bi učvrstio region.

- Predsednik Srbije je u pravu kada kaže da će možda tek sledeća generacija političara da dođe do rešenja, govoreći protiv onih koji su najavljivali da on mora nešto da se dogovori do kraja godine, što je neistina. Problem deluje toliko komplikovano da je moguće i nerešiv – kazao je Krstić.

Kako dodaje, podrška SAD-a je svim nevernim Tomama dokazala da je politika Aleksandra Vučića o Kosovu i Metohiji je dobra i ispravna.

- Oni koji su tvrdili da on nema rešenje, da on ne želi to da reši, da je sve što radi obmana, dobili su zaušku – kazao je Krstić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, jedino rešenje kosovskog problema je ono koje iznosi predsednik Vučić, a to je dijalog i to je postizanje kompromisa.

- Dijalog i postizanje kompromisa bi učvrstilo čitav region u stanje mira i otvorio put saradnji. Ne postoji drugo rešenje – ocenio je Krstić i dodao da stav imamo Ustav i „ne damo ništa“ sprečava Vučića da nađe kompromis.

- Sa druge stranke, Janković koji kaže da bi odmah dao stolicu Kosovu u UN, i to ne jednu, nego dve, je takođe otežavanje Vučiću da nađe kompromis. Jer, Janković kaže „Ja ću vam dati sve, bez kompromisa, samo izaberite mene, ja sam mnogo jeftiniji nego Vučić“, on to upućuje zapadu. Kada pogledate i leva i desna strana igraju protv kompromisa, oni se drugačijim pozicijama protive mogućnosti da Srbija ostvari kompromis i povrati bar nešto što je izgubila 1999. godinama i u godinama kasnije – izjavio je Krstić.

On je rekao da blokada puta ka selu Banje govori o nervozi kosovskih Albanaca.

- Ta nervoza je posledica činjenice da su oni bili omiljeno dete na Balkanu, ljuljani i paženi, a da svaki put kada iz američke administracije stigne „neka se dve strane dogovore“, to je ogroman šamar za sve političke lidere na Kosovu, oni su zbog toga nervozni – ocenio je Krstić.

Politički analitičar Branko Radun rekao je da pojedine prištinske političare kontroliše London, a neke Vašington.

- Nema tu mnogo igrača – ocenio je Radun.

On dodaje da u Srbiji imamo različite pozicije, od Saša Jankovića koji kaže da se odmah pusti Kosovo u Ujedinjene nacije i da ništa ne pregovaramo.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji i preterni zadrti stav, iako mi tamo na terenu nemamo kontrolu od 1999. godine – izjavio je Radun.

Kako kaže, male pobede, poput one što samoproglašena država Kosovo nije ušla u UNESCO, dovele su do nekih promena i u svesti i ovde i kod Albanaca.

- Dovele su do promena i do toga da stvar nije gotova, a posle i do promena pozicija nekih velikih sila, je one ipak moraju da poštuju realnost. Amerika koliko god moćna bila i koliko god mogla da uradi šta hoće, jer oni mogu da donesu odluku da podrže kompromis i da to tako zamrznu – izjavio je Radun.

Pročitajte još: ĐURIĆ ZA PINK: Izvinjavam se Đilasu, Jankoviću i Jeremiću što sam se usudio da se nasmejem ali podsećam da su se oni, a ne ja, obogatili, upropastili Srbiju i doveli do nezavisnosti KiM (VIDEO)

Celu emisiju "Svitanje" možete pogledati u videu koji sledi:

#Branko Radun

#Nebojša Krstić

'